В ОАСК підтвердили інформацію про звільнення Ситника з НАБУ

11:40, 27.10.2020
В ОАСК підтвердили інформацію про звільнення Ситника з НАБУ

В Окружному адмінсуді Києва підтвердили, що схвалили рішення про звільнення директора НАБУ Артема Ситника. Посадовця вилучили з реєстрів як керівника антикорупційного органу. Напередодні цю інформацію розповсюдили у ЗМІ.

 

Суд поновив на посаді колишнього керівника Другого підрозділу детективів НАБУ Олександра Кареева, визнавши незаконним його звільнення, повідомили у пресслужбі ОАСК. Перед тим інформацію підтвердив також суддя-спікер ОАСК Богдан Санін у фейсбуці.

 

"У зв'язку із надходженням великої кількості запитів про окрему ухвалу щодо Директора НАБУ: не фейк", - написав Санін

 


Оскільки Карєєв подав позов, суд видав окрему ухвалу "про усунення причини порушення законодавства". Саме в цій ухвалі суд зобов'язав Мін'юст викреслити з Єдиного реєстру інформацію про Ситника як керівника НАБУ.

 

ОАСК прийняв ухвалу, опираючись на рішення КСУ. Раніше суд визнав незаконним указ п'ятого президента Петра Порошенка про призначення Ситника.

 

У суді зазначили, що Ситник втратив повноваження директора ще 28 серпня, відповідно до рішення КСУ. Додаткових рішень для підтвердження цього не потрібно.

 

Суд також направив у ДБР вказівку відкрити кримінальну справу. Вона стосується невиконання рішення КС Ситником, спроби незаконного захоплення влади, а також 

 

Окружний адмінсуд Києва, розглядаючи позов колишнього співробітника НАБУ Олександра Карєєва, вирішив, що директор НАБУ Артем Ситник має передати свої повноваження одному із своїх заступників, для виконання рішення КС. Суд встановий термін для виконання рішення - 1 місяць.

 

"Після прийняття рішення КСУ Ситник Артем з 28.08.2020 р. достроково втратив повноваження директора НАБУ... Оскільки Ситник Артем достроково втрати повноваження, то з 29.08.2020 року один з заступників директора НАБУ відповідно до встановленого розподілу обов'язків зобов’язаний був приступити до виконання обов’язків директора НАБУ, але не виконав свій обов’язок, визначений в абз.2 ч.5 ст.19 Закону України "Про центральні органи виконавчої влади", - зазначено в повідомленні.

 

До слова, наприкінці 2019 року НАБУ почало внутрішнє розслідування дій Карєєва щодо заволодіння майном компанії з агропромислової групи "Росток-Холдинг". Після цього співробітника НАБУ звільнили. Згодом Карєєв оскаржував звільнення в ОАСК.

 

Проте у жовтні посадовець подав клопотання, на підставі якого суд наказав звільнити Ситника.

 

Водночас,  міністр юстиції Денис Малюська повідомив у Фейсбук-сторінці, що Мін"юст не буде виконувати рішення Окружного адмінсуду, який зобов’язав відомство видалити з Єдиного держреєстру відомості про Артема Ситника як про директора НАБУ.

 

 

"Мін’юст не може вносити зміни до Єдиного державного реєстру, щоб виконати будь-яке рішення Конституційного Суду України або ж окремої ухвали. зміни до інформації, що містяться у реєстрах вносяться державними реєстраторами, а Мін’юст лише розглядає скарги на дії реєстраторів та вносить дані у ЄДР виключно за результатами розгляду таких скарг… тобто ані правової підстави, ані повноважень виключати інформацію про Ситника як директора НАБУ з ЄДР немає і він там залишиться", - написав Молюська.

 

Міністр відзначає, що положення закону про НАБУ у частині процедури призначення директора НАБУ все ще чинні та залишаться такими до 17 грудня 2020.

 

Малюська додав, що статус-кво щодо НАБУ і його керівника не змінився: "НАБУ як був, так і залишається повноцінно функціонуючим правоохоронним органом".

 

28 серпня Конституційний Суд вирішив, що Порошенко перевищив свої повноваження, призначивши Ситника на посаду директора НАБУ КСУ визнав неконституційним призначення Ситника главою НАБУ: до чого тут Коломойський , що належить до органів виконавчої влади.
Однак в установі назвали рішення політично вмотивованим.

 

Сам Ситник пов'язував таке рішення з тим, що Коломойський хоче його відставки через справи "Приватбанку" і "Укрнафти".

 

Крім цього посадовець зауважував, що рішення про "неконституційне призначення" дає можливість для маніпуляцій.

 

Як повідомляла "УМ",  ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

 

А вже 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ.

 

На початку вересня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску при обранні їхніх керівників.

 

17 вересня Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.