Україна планує закупити ескадрилью американських винищувачів до 2035 року

10:57, 26.10.2020
Україна планує закупити ескадрилью американських винищувачів до 2035 року

Для створення лише прототипу бойового літака потрібно щонайменше 10 років та 10 мільярдів доларів

Повітряні сили ЗСУ мають намір до 2035 року закупити ескадрилью американських винищувачів. Водночас створити власний бойовий літак Україні найближчим часом навряд чи вдасться.

 


Для створення лише прототипу бойового літака потрібно щонайменше 10 років та 10 мільярдів доларів, в інтерв'ю "РБК-Україна" заявив командувач Повітряних сил ЗСУ, генерал-полковник Сергій Дроздов.

 

"Створити бойовий літак – багатофункціональний винищувач – Україні навряд чи вдасться в найближчій перспективі", -  зазначив Дроздов.

 

За його словам, країна не має для цього відповідної наукової бази; потужностей виробництва;ьдосвіду.

 

Тому поки може випускати тільки військово-транспортні літаки.

 

Відповідно до цього, у Збройних силах планують закуповувати авіаційну техніку за кордоном у країн-партнерів. Зокрема, у Сполучених Штатів.

 

"Мова йде про єдиний тип багатоцільового винищувача, який згодом замінив би всі типи бойової авіації радянського зразка: винищувачі, штурмовики, бомбардувальники", – уточнив генерал-полковник.

 

Дроздов також додав, що Повітряні сили хотіли б мати сучасну техніку, наприклад, американський F-35.

 

Водночас він зазначив, що Польщі, попри союзництво з США протягом довгого часу, лише тепер вдалося почати розмову про отримання винищувачів F-35. До речі, поляки пішли саме таким шляхом, коли у них на озброєнні поруч з Міг-29 стоять F-16.

 

"Такий досвід Польщі був би для нас найбільш прийнятним: отримати ескадрилью винищувачів і поставити її на озброєння однієї з бригад тактичної авіації Повітряних сил", - сказав командувач Повітряних сил.

 

Закупити ескадрилью планують до 2035 року.

 

Дроздов уточнив, що проблем з перенавчанням льотного складу не мало б виникнути, але є певні нюанси з технічною базою, ремонтом, аеродромно-технічним забезпеченням.

 

У травні Повітряні сили ЗСУ представили план розвитку до 2035 року. У ньому наголошувалося на необхідності додаткового фінансування зі сторони Кабміну.