Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто агітує за проугорські партії на Закарпатті

18:47, 25.10.2020
Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто агітує за проугорські партії на Закарпатті

Петер Сійярто закликав голосувати за проугорські партії і кандидатів на Закарпатті.

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто фактично втрутився в перебіг виборчої кампанії на Закарпатті: зокрема, закликав голосувати за проугорські партії і кандидатів в день виборів 25 жовтня.

 

У даному випадку йдеться не тільки про порушення виборчого законодавства України, але й про безпрецедентне втручання іноземного дипломата у внурішні справи іншої держави.

 

Як повідомляє «Україна молода», відповідний агітаційний допис Петер Сійярто оприлюднив у Facebook  в день виборів, у неділю.

 

Ще й додав наприкінці допису гасло до дій: «Вперед угорці!».

 

Так, угорський міністр МЗС закликав угорців Закарпаття підтримати на місцевих виборах наступну політичну силу:

 

«Єдина угорська партія, КМКС, балотується на вступ до Закарпатської обласної ради, і було б погано, якби угорці не залишились без представництва на рівні області».

 

Не переймаючись дипломатичними нормами пан Сійярто також закликав підтримати на виборах мера Берегового чинного міського голову Золтана Бабяка:

 

«Не випадково багато поглядів прикуто до Берегово, оскільки мер Золтан Бабяк зробив чудову роботу, було б добре, якби він міг продовжувати».

 

Мало цього, офіційний Будапешт зробив виключення попри карантин: жителям  Закарпаття, які перебувають на території Угорщини, дозволили перетнути кордон для голосування і повернутися назад без зобов'язання проходити 14-денний карантин.

 

Народний депутат із фракції "Європейська солідарність" Іванна Климпуш-Цинцадзе звернулася до МЗС України із закликом оперативно відреагувати на втручання Сійярто в українські вибори.

 

"Його заклик до угорців підтримати одну з політичних сил і мера на Закарпатті, та ще й у день виборів – безпрецедентний акт зневаги до іноземної держави з боку члена Європейського Союзу", - написала депутатка на своїй сторінці у Facebook.

 

Нагадаємо, 20 жовтня в МЗС України застерегли угорських посадовців від політичної агітації під час поїздок у Закарпатську область та звернулися до правоохоронних органів з проханням "дати оцінку" таким їхнім діям.

 

Перед цим до МЗС звернулася Громадянська мережа "ОПОРА" з проханням оцінити дії держсекретаря Угорщини з питань національної політики Яноша Арпада Потапі, який, за даними спостерігачів, під час візиту до Закарпатської області 9-10 жовтня агітував на користь КМКС "Партія угорців України".

 

Як повідомляла "УМ", раніше на Закарпатті контррозвідка СБУ викрила сепаратистів, які збирали підписи за повернення регіону до Угорщини.