#PrisonersVoice: почути голоси бранців Кремля

17:39, 23.10.2020
#PrisonersVoice: почути голоси бранців Кремля

додаток #PrisonersVoice дає змогу осягнути, що відбувалося у в’язницях на території Росії з трьома колишніми бранцями Кремля: Сенцовим, Кольченком та Балухом.

Мобільний додаток доповненої реальності #PrisonersVoice, який привертає увагу міжнародної спільноти до українських бранців Кремля, а також до системного порушення Російською Федерацією прав людини загалом, презентували в Україні.

 

Як повідомляє «Україна молода», проєкт #PrisonersVoice підготовлено ГО «Інтерньюз-Україна» за підтримки Українського культурного фонду та у співпраці із Центром громадянських свобод тощо.

 

Активісти нагадують, що понад 100 українських громадян досі незаконно ув’язнені у Росії та окупованому Криму. Більше 200 військовополонених і цивільних заручників у нелюдських умовах утримуються у підвалах окупованого Донбасу. Усі вони – жертви репресій за політичною, національною та релігійною ознакою.

 

Відтак, додаток #PrisonersVoice дає змогу повною мірою осягнути, як проводились допити та що відбувалося у в’язницях на території Росії з трьома колишніми бранцями Кремля: Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Володимиром Балухом.

 

«За допомогою 11-хвилинної AR-технології ви зможете глибше відчути емоційні переживання українські полонених — від обставин арешту до життя у колонії та повернення додому», - наголошують розробники додатку.

 

Виконавча директорка Українського культурного фонду Юлія Федів зазначає: «Важко повірити в те, що після всіх трагічних подій, які пережив світ у ХХ сторіччі, після десятиріч боротьби за демократичні цінності – у нашій реальності досі існують політичні в’язні. Україна набагато більше, ніж останні шість років, перебуває у стані інформаційної війни. #PrisonersVoice – це рука допомоги, внесок у немовчання, який може зробити кожен з нас».

 

Як повідомляла "УМ", рік тому, 7 вересня 2020 року колишні політв'язні Кремля зібралися у річницю звільнення з полону в одному з ресторанів Києва 7 вересня 2020 року. Серед них, був зокрема і Володимир Балух, який прийшов на зустріч у вишиванці. Утім, додому політв’язень не повернувся, його знайшли жорстоко побитим вранці у Гідропарку.

 

16 вересня стало відомо, що Балух приходив до тями і намагався зняти пов’язку з голови. Тому лікарі ввели його в стан медикаментозної коми. 

 

Днями Володимира Балуха виписали з лікарні.