Премія Сахарова від Європарламенту: лауреатом стала опозиція Білорусі

17:00, 22.10.2020
Премія Сахарова від Європарламенту: лауреатом стала опозиція Білорусі

Нагорода переможцю — 50 тисяч євро.

У Європарламенті оголосили лауреата премії імені радянського дисидента Андрія Сахарова. У 2020 році премію Сахарова отримала білоруська опозиція.


Ім’я лауреата премії оголосив очільник Європарламенту Давід Сассолі. За його словами, відповідне рішення ухвалила нарада голів фракцій Європарламенту, передає Інтерфакс-Україна.

 

Отже, лауреатами премії Сахарова у 2020 році стали ініціатори Координаційної ради білоруської опозиції: колишня кандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська, письменниця та нобелівська лауреатка Світлана Алексієвич, активістки Марія Колесникова, Ольга Ковалькова, Вероніка Цепкало, опозиціонери Сергій Тихановский, Алесь Беляцький, Сергій Дилевський, Степан Путіло та Микола Статкевич.

 

Премія Сахарова - це щорічна премія в галузі прав людини, названа на честь радянського фізика та дисидента Андрія Сахарова.

 

Започаткована в 1988 році Європарламентом для відзначення окремих людей та організацій, які захищають права людини та основні свободи.

 

Цю премію видають за досягнення в одній зі сфер: – захист прав меншин; – повага до норм міжнародного права; – розвиток демократії та обстоювання верховенства закону; – захист прав і свобод людини

 

Нагорода переможцю — 50 тисяч євро.

 

Цікаво, що білоруська асоціація журналістів і екскандидат в президенти Білорусі Олександр Мілінкевич отримали премію у 2004 і 2006 роках відповідно.


Нагадаємо, координаційну раду опозиція створила після початку масових протестів в Білорусі. Причиною їх стала незгода з офіційними підсумками виборів президента і насильством з боку силовиків. Мета ради – створити умови для переходу влади з рук самопроголошеного президента Лукашенка.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: «Він тепер ніхто»: у Білорусі опозиція оголосила безстрокову акцію непокори через «інавгурацію» Лукашенка

 

Низку представників ради режим заарештував, інші були змушеними покинути Білорусь. Але попри це, організація продовжує діяльність.

 

 Марію Колесникову викрали невідомі «тітушки» біля Національного художнього музею в центрі Мінська. Молодики посадили жінку в мікроавтобус з написом "Зв'язок" і повезли в невідомому напрямку.