Віктор Ляшко обіцяє нові безкоштовні експрес-тести на коронавірус

08:45, 18.10.2020
Віктор Ляшко обіцяє нові безкоштовні експрес-тести на коронавірус

Віктор Ляшко чекає на нові доступні тести для людей.

Нові експрес-тести на антиген, завдяки яким можна буде за півгодини виявити, чи має людина коронавірусну хворобу, мають з’явитися в Україні вже на наступному тижні.

 

Як інформує «Україна молода», таку обіцянку дав заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко.

 

"Додатково до тестувань методом ПЛР зараз з’явилися нові експрес-тести на антиген. Вони визнані ВООЗ і рекомендовані для застосування при масовому тестуванні. Ми робимо все можливе, щоб найближчим часом, на наступному тижні, в Україні вже з’явилися ці тести, які будуть безкоштовними для людей", - заявив урядовець в інтерв’ю Радіо Свобода.

 

За словами Ляшка, ці тести зможуть використовуватися сімейними лікарями та мобільними бригадами.

 

Також після госпіталізації хворого до лікарні медперсонал матиме можливість відразу зробити тест, бо тривалість отримання результату – від 15 до 30 хвилин, і для тестування не потрібні якісь спеціальні лабораторні умови.

 

Ляшко додав, що достовірність цих тестів така ж, як і в тесту ПЛР.

 

На початку тижня Євросоюз схвалив використання експрес-тестів на коронавірус, що коштують в роздріб близько 20 доларів (до 570 гривень).

 

Як повідомляла «УМ», 16 жовтня в Україні була зафіксована найбільша добова кількість хворих на коронавірус – 6 410 осіб та найбільша кількість летальних випадків – 109.

 

Тиждень тому уряд обіцяв, що українці зможуть безкоштовно зробити тестування на COVID-19 у приватних лабораторіях. Щоправда йдеться не про «людей з вулиці», оскільки зразки направлятимуть з державних лабораторій до приватних за рахунок бюджету.