Українці святкують День захисника України

09:10, 14.10.2020
Українці святкують День захисника України

Сьогодні відзначають День українського козацтва.

14 жовтня українці святкують День захисника України. Цього дня також відзначаються ще два свята – День козацтва та Покрови.

 

П'ятий президент Петро Порошенко встановив 14 жовтня державним святом своїм Указом від 14 жовтня 2014 року.

 

Свято встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників. Привітайте сьогодні з Днем захисника України військових чоловіків та жінок, адже вони заслуговують на щиру подяку за нашу безпеку.

 

Картинки з Днем захисника України


Потреба у такому загальнодержавному святі гостро постала після російської окупації Криму та початку воєнних дій на території Донецької та Луганської областей. Безпрецедентні зразки мужності та відваги наших солдат на передовій, сотні відданих життів за Батьківщину потребували гідного вшанування з боку суспільства й держави.

 

Дата 14 жовтня обрана не випадково: цього дня відзначається християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці, а у 1999 році встановлений і День українського козацтва.

 

З давніх-давен Богородиця була покровителькою українського козацтва й усіх українських збройних формувань. Саме на свято Покрови в Україні відбувалася Велика рада, на якій обирали гетьмана і визначали, як козацтву жити далі. Образ козака як українського лицаря і захисника рідної землі близький кожному українцю.

 

У ХХ столітті козацькі традиції боротьби за незалежність України наслідували вояки Армії Української Народної Республіки та Української повстанської армії. І не випадково днем офіційного створення УПА було обрано свято Покрови. Таким чином, цілком логічно, що цього дня давнє героїчне минуле України поєдналося з героїчним сьогоденням.

 

І нині українська армія береже бойові традиції предків, тому у війську з’явилися назви з іменами легендарних українських полководців та формацій минулого.

 

Наступність поколінь знайшла відображення і в елементах одностроїв – головний убір «мазепинка», нарукавний тризуб. А гасло «Слава Україні! – Героям слава!» стало офіційним вітанням українського війська.

 

Саме тому цьогоріч Інститут національної пам'яті запропонував тему сьогоднішнього дня: «Героям слава!».

 

Як повідомляла "УМ", художник Андрій Єрмоленко у співпраці з Українським інститутом національної пам’яті розробив серію плакатів із воїнами для інформаційної кампанії до Дня захисника України. Мета кампанії – вшанувати всі покоління борців за українську державність.