ЄС продовжив санкції проти РФ по справі Скрипалів

14:36, 12.10.2020
ЄС продовжив санкції проти РФ по справі Скрипалів

Штрафи діятимуть до 16 жовтня 2021 року.

Рада Євросоюзу продовжила на рік санкції проти РФ через застосування хімічної зброї, зокрема по справі отруєння Скрипалів. Штрафи діятимуть до 16 жовтня 2021 року.

 

У санкційний список входять 9 громадян РФ, про це йдеться в заяві Ради ЄС.

 

Зокрема, п'ять з них пов'язані з хімічними нападами в Сирії, і чотири – з застосуванням "Новачка" в Солсбері.

 

"Євросоюз продовжив на рік, до 16 жовтня 2021 року, режим санкцій через застосування хімічної зброї", - йдеться у заяві.

 

Крім того, санкції ввели щодо однієї організації – сирійського Центру наукових досліджень.

 

До слова, у 2019 році президент США Дональд Трамп підписав указ про другий пакет санкцій проти Росії у справі Скрипалів.


Нагадаємо, у березні 2018 року 66-річний громадянин Росії, колишній розвідник Сергій Скрипаль потрапив до лікарні з важким отруєнням. Після отруєння Британія видворила російських дипломатів. МЗС Росії заявило про вислання 23 британських дипломатів «у відповідь на дії Британії».


5 вересня 2018 року британські прокурори назвали причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян — Олександра Петрова і Руслана Боширова. Британія запевняє — це офіцери розвідки. Президент Росії Володимир Путін заявив, що це цивільні громадяни й у їхній біографії «немає нічого кримінального».

 

26 вересня 2018 року видання The Insider і проєкт розслідувань Bellingcat повідомили, що справжнє ім'я Руслана Боширова — Анатолій Чепіга. За даними журналістів, він є полковником ГРУ РФ і має звання «Героя Росії».


9 жовтня видання The Insider і Bellingcat повідомили, що справжнє ім'я другого підозрюваного в отруєнні Скрипаля, відомого як Олександр Петров — Олександр Євгенович Мішкін. Він є військовим лікарем і полковником ГРУ Росії.


Третій імовірно причетний до отруєння Скрипалів — людина під вигаданим ім'ям Сергій Федотов — раніше, у 2015 році, намагався отруїти речовиною з родини «Новачка» болгарського підприємця Омеляна Гебрева.

 

Сергій Скрипаль — полковник російської військової розвідки у відставці. У 2006 його засудили до 13 років в’язниці за звинуваченням у шпигунстві на користь Британії.

 

Росія заявляла, що він передавав Лондону інформацію про російських секретних агентів в Європі. У 2010 у складі групи з чотирьох ув’язнених Скрипаля обміняли на звинувачених США у шпигунстві 10 осіб. Згодом Скрипаль переїхав жити у Британію.