У Європарламенті занепокоєні порушенням виборчого процесу в Україні

20:57, 09.10.2020
У Європарламенті занепокоєні порушенням виборчого процесу в Україні

Депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс заявив про стурбованість порушеннями виборчого права в Україні

У Європейському парламенті заявили, що занепокоєні порушеннями під час виборчої кампанії в Україні. 

Про це інформує "УМ". 

 

Про порушення заявив депутат Європарламенту, колишній прем'єр-міністр Литви Андрюс Кубілюс.

 

Він наголосив, що місцеві вибори - це тест на демократію, а такі випадки, як у Кременчуці, викликають стурбованість європейських партнерів України. 

 

Нагадаємо,  територіальна виборча комісія у Кременчуці не зареєструвала виборчий список кандидатів "Європейської Солідарності" до міськради.

У партії заявили про порушення закону. Тому оскаржували це рішення в суді та звернулися до ЦВК.

 

Після чого список кандидатів від "Європейської солідарності" на місцеві вибори у Кременчуці таки зареєстрували. 

 

Тим часом у Європейському парламенті написали відкритого листа до голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії з приводу його заяв, що інформація про можливе скасування безвізу є лише чутками.

 

Як повідомляла "УМ",  ключові європейські держави та Світовий банк письмово звернулися до Верховної ради та попередили про проблеми у проєкті рішення щодо процедури заміни керівника САП Назара Холодницького.

 

А вже 28 серпня Конституційний суд визнав неконституційним призначення Артема Ситника директором НАБУ.

 

На початку вересня посли країн «Великої сімки» (США, Канада, Велика Британія, Німеччина, Франція, Італія і Японія) закликали Україну зберігати незалежність антикорупційних органів і не чинити тиску при обранні їхніх керівників.

 

17 вересня Верховна Рада визначила представників парламенту до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у САП, які зокрема добиратимуть кандидатів на посаду керівника антикорупційної прокуратури. Це Олена Бусол, Андрій Гуджал, Олексій Дрозд, Катерина Коваль, Богдан Романюк, Вячеслав Навроцький та Євген Соболь.