Кучер: Ан-26 дали дозвіл на посадку лише через хвилину після запиту, знаючи про несправнсть

09:07, 27.09.2020
Кучер: Ан-26 дали дозвіл на посадку лише через хвилину після запиту, знаючи про несправнсть

Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа

Екіпажу літака Ан-26, який розбився під Чугуєвом дали дозвіл на посадку лише через хвилину після запиту. При цьому, було вже відомо, що літак несправний. А через хвилину Ан-26 — розбився.

 

Як інформує УМ, про це заявив голова Харківської облдержадміністрації Олексій Кучер у Telegram.

 

За його словами, причина такої довгої реакції пояснюється тим, що в той час на посадку йшов інший борт. «На мою думку, правоохоронні органи мають ретельно відпрацювати саме цю версію, і я наполягаю на цьому. Останнє слово має бути саме за слідством та відповідною комісією», — наголосив Кучер.

 

У коментарі «Громадському» він заявив, що, на його думку, це наразі одна з ключових версій і акценти слідства мають зміститися саме на ці факти. Кучер каже, що вже звернувся до Держбюро розслідувань і Військової прокуратури, щоб там відпрацювали озвучену ним версію.

 

Серед інших версій голова ОДА називає теракт та несправність літака.

 

"Але вже раніше було відомо, що один з моторів вже не працював. Тому тут треба з'ясувати, яким чином віддавався пріоритет борту, який пропустили. А через хвилину вже наші хлопці, на жаль, зазнали краху", - сказав Кучер.

 

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чугуївська катастрофа Ан-26: що відомо про жертв трагедії

 

Як повідомляла "УМ", в Україні оголошено День жалоби за загиблими у катастрофі Ан-26.

 

Слідство перевіряє чотири версії катастрофи. Увечері 25 вересня в Харківській області сталась авіакатастрофа. Розбився військовий літак з курсантами. Літак Ан-26 Повітряних сил ЗСУ розбився при заході на посадку. Він упав за два кілометри від військового аеродрому.

 

На борту перебували 27 людей: 7 членів екіпажу та 20 курсантів Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. В авіакатастрофі вижили лише двоє курсантів: один із них помер уранці наступного дня в лікарні, життю іншого — нічого не загрожує.

 

За словами міністра оборони Андрія Тарана, курсанти проводили навчальні польоти, а сам літак до цього здійснив шість злетів та посадок поспіль. Керували літаком не курсанти, а досвідчені пілоти. Під час сьомого польоту командир екіпажу повідомив про проблеми з лівим двигуном і готувався до аварійної посадки, але раптово сталася катастрофа. Імовірно, літак зачепив крилом землю. З-під уламків вже дістали бортові самописці.

 

Президент Володимир Зеленський пообіцяв, що держава профінансує лікування курсанта, який вижив, та виплатить компенсації сімʼям загиблих. У Міноборони повідомили, що розмір допомоги становитиме 1,5 млн грн.