Юрченко закрився у будинку, Зеленський обіцяє йому тюрму

15:33, 17.09.2020
Юрченко закрився у будинку, Зеленський обіцяє йому тюрму

Нардеп від партії "Слуга народу" Олександр Юрченко, якого підозрюють у хабарництві, досі не отримав підозри, адже закрився у власному будинку. Його колега Олександр Качура назвав такі дії емоційними та заявив, що це нічого не змінить.

 

Як інформує УМ, про це Качура сказав в ефірі 24 каналу, зазначивши, що що вчинок Юрченка необдуманий.

 

"Це нічого не вирішить. Це емоційний, психологічний, неконструктивний характер", – зауважив Качура.

 

Він зазначив, що позиція партії щодо цієї сиьтуації проста – "правоохоронні органи та суди повинні виконувати свою роботу та притягати до відповідальності усіх депутатів". Уточнив, що неважливо, до якої саме партії політик належить.

 

Як відомо, Юрченка виключили з фракції "Слуга народу". Качура заявив, що наразі невідомо, чи планують виключати Юрченка ще й з партії.


"Сьогодні о 15:00 в нас мало відбутись засідання фракції щодо мінського процесу, постанови про місцеві вибори, виключення Юрченка. Однак керівник фракції без вагомих причин сказав, що нічого не відбудеться. Сказав, що хтось захворів", – наголосив Качура.

 

За його словами, важко зрозуміти, які були мотиви для скасування засідання. Однак питання, які планували обговорити, – дуже важливі і їх треба якнайшвидше вирішувати

 

Зі свого боку, президент Володимир Зеленський заявив, що народний депутат від "Слуги народу" Олександр Юрченку, якого підозрюють у хабарництві, обов’язково сидітиме у в’язниці.

 

"Я радий, що затримали людину, яка в партії "Слуга народу" і який був такий, знаєте, завжди казав, що він чесна і порядна людина. Сьогодні дали підозру генеральний прокурор, він її отримав і обов'язково сяде в тюрму", - сказав Зеленський на брифінгу у Львівській області.

 

Зеленський також радіє, що хабарника спіймали саме у "Слузі народу", бо "очищення влади повинні робити, очищення влади повинні починати з себе, і нічого не боятись, і дивитись в очі людям".    

 

У той же час, підозрюваний у справі про можливе хабарництво нардепа Олександра Юрченка Іван Фіщенко, вийшов із СІЗО під заставу 1 мільйон, повідомив спікер Вищого антикорупційного суду Олеся Чемерис у коментарі УП.

 

"Учора вніс заставу в повному обсязі", - сказав спікер.

 

У розмові з кореспондентом УП під час судового засідання 15 вересня Фіщенко казав, що грошей на заставу не має. "5 мільйонів (таку заставу просила прокуратура –ред.)? Ви жартуєте? Звичайно, ні (згідно з декларацією подружжя Фіщенків, станом на кінець минулого року вони мали у накопиченнях близько 584,8 тисяч гривень – УП).

 

Що передувало: Івана Фіщенка, якого НАБУ підозрює в хабарництві у змові з нардепом "Слуги народу" Олександром Юрченком, взяли під арешт з можливістю внесення застави 1 млн 552 грн.

                                           Іван Фіщенко

 

Нагадаємо, першим про те, що Юрченко може бути причетним до хабарництва, повідомив нардеп Гео Лерос.

 

Згодом НАБУ опублікувало відео , на якому детектив під прикриттям передає 13 тисяч доларів помічнику Юрченка. Ймовірно, що хабар посередник повинен був передати своєму керівнику.

 

Як відомо, ці гроші нардепу начебто заплатили за внесення змін у законодавство про побутові відходи. Також зазначали, що згодом мали додати ще 200 тисяч доларів.

 

Детективи НАБУ оголосили підозру помічнику нардепа. Його взяли під варту з можливістю внесення застави у розмірі 1,5 мільйона гривень.

 

В Офісі генпрокурора спочатку заявили, що інформація про причетність Юрченка до хабарництва провокативна. Казали, що відомство не отримувало матеріалів по цій справі.

 

Як стало відомо «Україні молодій» з власних джерел, значна частина з 200 тисяч доларів хабаря, які фігурують у записах НАБУ у корупційній справі «Слуги народу» Олександра Юрченка, призначалась для голови Комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрія Геруса.

 

Проте вже 17 вересня Венедіктова повідомила, що підозру Юрченку таки підписала. Прокурори клопотатимуть про тримання під вартою.

 

Володимир Зеленський звернувся до посадовців та депутатів зі словами: «За хабарництво буде дуже боляче».