Отруєння Навального: Австрія вагається щодо санкцій проти Росії

16:53, 15.09.2020
Отруєння Навального: Австрія вагається щодо санкцій проти Росії

Російський опозиціонер написав, що 14 вересня весь день зміг дихати сам.

Президент Австрії Александр ван дер Беллен заявив, що не бачить нічого спільного між отруєнням Олексія Навального й російським газопроводом "Північний потік-2". Він чітко дав зрозуміти, що Австрія може не підтримати санкцій проти Росії через спробу вбивства опозиціонера.

 

Ситуація з отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального не обов'язково повинна вплинути на будівництво "Північного потоку-2", заявив Александр ван дер Беллен під час зустрічі з Володимиром Зеленським.

 

"Замах на Олексія Навального не може пройти без коментарів. Я особисто не бачу зв'язку між "Північним потоком-2" і випадком з Навальним. Адже "Північний потік-2" – це питання абсолютно комерційне", - наголосив австрійський президент.

 

Він наголосив, що питання політично-економічних відносин, зокрема щодо будівництва газопроводу, повинне вирішуватися в Європі, а не столиці США Вашингтоні. Лідер Австрії також натякнув, що його держава може не підтримати санкції проти Росії через отруєння опозиціонера.

 

"Австрія підтримувала санкції проти Росії за анексію Криму, однак зараз ситуація є заплутаною. Ми знаємо, що на нього було скоєно замах, але хто саме це зробив – нам невідомо", – заявив Александр ван дер Беллен.

 

Додамо, що Олексій Навальний зробив свій перший допис в інстаграмі після отруєння "Новачком". Російський опозиціонер написав, що 14 вересня весь день зміг дихати сам.

 

Навальний опублікував спільну фотографію з дружиною Юлією і сином Захаром у своєму інстаграмі.

 

"Я все ще майже нічого не вмію, але ось вчора (14 вересня – ред) зміг цілий день дихати сам. Взагалі сам",- написав опозиціонер.

 

Навальний уточнив, що дихає без сторонньої допомоги, "навіть найпростіший вентиль в горлі не використовуючи". Політик додав, що йому це дуже сподобалося. "Дивовижний, недооцінений багатьма процес", – написав він.

 

Як повідомляла УМ, 20 серпня російський опозиціонер летів з Томська до Москви, у літаку йому стало погано. Після екстреної посадки в Омську політика госпіталізували, він впав у кому.


Російські медики заявляли, що не знайшли в аналізах Навального отрути. А причина такого стану, на їхню думку, була в порушеному обміні речовин.

 

Згодом політика перевезли на лікування у німецьку клініку "Шаріте". Німецькі лікарі оголосили, що політика отруїли нервово-паралітичною речовиною групи "Новачок". Цю інформацію підтвердили й незалежні лабораторії Франції та Швеції.

 

У Євросоюзі після цього інциденту почали активно обговорювати санкції проти Росії. Наприклад, Німеччина, яка увесь час підтримувала будівництво "Північного потоку-2", вперше натякнула, що газопровід можуть і не добудувати

 

2 вересня німецький уряд заявив, що Навального отруїли "Новічком". Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу.

 

За даними офіційного Берліна, було застосовано новий, більш смертоносний варіант "Новічка", який має повільнішу дію і від якого Навальний мав померти ще в літаку.

 

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не має сумнівів, що Олексія Навального отруїли, бо намагались змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні запитання" від уряду Росії.

 

  •