Лабораторія Збройних сил Німеччини підтвердила: Навального отруїли «Новачком»

04.09.2020
Лабораторія Збройних сил Німеччини підтвердила: Навального отруїли «Новачком»

Олексія Навального ізольовують і труять уже не вперше.

Німеччина вимагає пояснень

Російського опозиційного політика Олексія Навального отруєно хімічною нервово-паралітичною речовиною.
 
Про це йдеться у спеціальній заяві німецького уряду, оприлюдненій у середу, 2 вересня. За словами речника німецького уряду Штеффена Зайберта, речовина так званої групи «Новачок» була безсумнівно підтверджена спеціальною лабораторією Бундесверу, яка провела дослідження на замовлення університетської клініки «Шаріте» (Charitе) у Берліні, де Навальний перебуває на лікуванні.
 
Раніше фахівці університетської клініки «Шаріте» повідомили про ознаки отруєння Навального речовиною з групи інгібіторів холінестерази. До подібних речовин відносяться як медикаменти, пестициди, так і бойові отруйні речовини (в т.ч. класу «Новачок»). У заяві німецьких медиків тоді йшлося про результати «клінічних» досліджень.
 
У Росії керівництво лікарні Омська, куди 20 серпня екстрено госпіталізували у стані коми Навального, заявляло, що результати аналізів, проведених у лабораторіях Томська і Москви, не виявили «хіміко-токсикологічних речовин, які можна було б розцінити як отрути і як продукти дії отрут». Омські лікарі висловили припущення, що причиною впадання в кому політика стало надмірне споживання кави та алкоголю.
 
У спеціальній заяві уряду Німеччини докази присутності в пробах, узятих в Олексія Навального, нервово-паралітичної речовини з групи «Новачок» названі «безсумнівними» (der zweifelsfreie Nachweis).
 
Уряд ФРН назвав отруєння Навального бойовою речовиною нервово-паралітичної дії «шокуючою подією», заявивши, що найрішучішим чином засу­джує напад на російського опозиційного політика. Керівництво Німеччини закликало владу Росії невідкладно надати пояснення тому, що сталося. Про результати дослідження німецький МЗС офіційно поінформує посла Росії в Берліні.
 
За словами Зайберт, Німеччина повідомить партнерів по НАТО і Євросоюзу про результати аналізів Навального й обговорить із ними «відповідну спільну реакцію». Уряд ФРН також зв’яжеться з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ).
 
Керівництво Німеччини в середу обговорило ситуацію на екстреній нараді за участю канцлерки Ангели Меркель, глав МЗС і МВС, міністрів оборони та юстиції. Уряд також поінформує про те, що трапилося, парламентські групи в Бундестазі.
 
Із закликом розслідувати те, що сталося з Навальним, до влади Росії, слідом за канцлером Німеччини Ангелою Меркель, звернулися МЗС Франції і глава дипломатії ЄС Жозе Боррель.
 
Глава французької дипломатії Жан-Ів Ле Дріан заявляв, що не розуміє, чому Росія відмовляється від проведення прозорого розслідування у справі про отруєння російського опозиційного політика.

Москальські стандарти

Російське керівництво (зокрема, прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков) повідомляло про проведення дослідчої перевірки того, що сталося, правоохоронними органами.
 
Однак відзначало неможливість порушення кримінальної справи, посилаючись на відсутність лабораторного підтвердження факту отруєння Навального і невстановленість речовини, яка викликала різке і раптове погіршення стану здоров’я опозиційного політика.
 
Російські криміналісти не виявили в організмі Олексія Навального слідів отрути і отруйних речовин, повідомило ТАСС джерело в правоохоронних органах.
 
Джерело додало, що в Росії Навальному поставили основний діагноз: порушення вуглеводного обміну, а також пов’язаний з ним панкреатит. Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков наполягав, що в Росії в організмі постраждалого не було виявлено слідів отруйних речовин.
 
«До вивезення хворого до Берліна у відповідності до всіх міжнародних стандартів був проведений цілий комплекс аналізів у нас в країні, ніяких отруйних речовин виявлено не було», — заявив Пєсков.
 
А офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова зазначила, що заяви уряду ФРН щодо ситуації з блогером Олексієм Навальним є черговою інформаційною кампанією, спрямованою проти Москви. Про це вона сказав в ефірі програми «60 хвилин» на телеканалі «Росія-1».
 
За її словами, західні партнери вважають за краще чергові публічні заяви замість проведення «ретельного розслідування, кропіткої спільної роботи», метою якої повинно бути отримання істинного результату.
 
При цьому вони не пред’являють російській стороні «хоч яку-небудь фактуру», вказала «зірка» російської дипломатії.
 
«Все це перетворюється на чергову інформаційну кампанію [проти РФ]», — повторила Захарова свою улюблену фразу, якою вона парирує будь-які заяви Заходу.

Давати прогнози зарано

Олексій Навальний досі перебуває на апараті штучної вентиляції легень, повідомила 2 вересня клініка «Шаріте» в Берліні. При цьому в лікарні заявили, що стан хворого продовжує поліпшуватися.
 
«Процес одужання, ймовірно, буде тривалим. Поки що зарано оцінювати довгострокові наслідки, які можуть виникнути у зв’язку з цим важким отруєнням», — ідеться в повідомленні.
 
У лікарні наголосили, що перебувають у тісному контакті з дружиною Навального та оприлюднюють інформацію про його стан з її дозволу.
 
«Чому Кремль боїться Навального?» — на таке запитання намагається відповісти «Німецька хвиля», аналізуючи шлях отруєного в російській політиці. Колишній юрист Олексій Навальний, занурившись у політику, став одним із найвідоміших облич російської опозиції.
 
Його популярність почалася 2008 року завдяки блогу, присвяченому випадкам зловживання службовим становищем представниками російської влади та керівниками найбільших державних компаній. Опубліковані викриття навіть призвели до відставок, що рідкість у російській політиці.
 
2011 року Олексія Навального вперше заарештували на 15 діб за участь в акції протесту перед Держдумою у Москві. Причиною тодішніх протестів стали повідомлення у соціальних мережах про фальсифікацію голосування на парламентських виборах, на яких перемогла партія влади «Єдина Росія».
 
Після звільнення Навальний пообіцяв продовжити простестний рух. Через рік після повернення Володимира Путіна у президентське крісло, у 2013 році, опозиціонера знову затримали та засудили, — цього разу до п’яти років ув’язнення, за обвинуваченням у розкраданні майна компанії «Кіровліс».
 
Утім уже наступного дня звільнили за рішенням Верховного суду. Пізніше його все ж засудили до умовного строку. Попри проблеми з правосуддям, Навальному дозволили взяти участь у виборах мера Москви 2013 року.
 
Голосування завершилося для нього другим місцем після провладного кандидата Сергія Собяніна. Цей результат був сприйнятий як величезний успіх та став каталізатором опозиційного руху в Росії.
 
Через антикремлівську риторику шлях на провладне телебачення Росії для Навального був закритий. Це змусило його активізувати діяльність у соціальних мережах та на своєму блозі. Його красномовство, ефектний підбір потрібних слів, вдала іронія на адресу Путіна та його оточення забезпечили блогеру велику підтримку серед російської молоді.
 
У грудні 2016-го Навальний оголосив про формальний початок своєї кампанії на виборах президента Росії у березні 2018 року. Утім нові звинувачення в корупції, які його прихильники називають політично мотивованими, поставили хрест на шансах взяти участь у перегонах.
 
2016 року Європейський суд із прав людини (ЄСПЛ) ухвалив рішення, визнавши порушення права Навального на чесний суд у процесі щодо «Кіровлісу». Попри те, що Верховний суд Росії скасував вирок, за яким опозиціонер мав відсидіти п’ять років у в’язниці, у 2017 році суд у тому ж Кірові знову засудив Навального — тепер уже до умовного строку.
 
У лютому 2017 року протести в десятках російських міст завершилися арештами понад тисячі демонстрантів, зокрема й Навального.
 
Протести, які називають найбільшими в Москві з 2012 року, почалися після публікації Навальним даних, які начебто доводять зв’язок тодішнього прем’єра Росії Дмитра Медведєва з імперією нерухомості загальною вартістю в мільярди євро. Через два тижні опозиціонера таки звільнили.
 
У квітні 2017 року Навального облили зеленкою і пошкодили зір, унаслідок чого політик опинився в лікарні. Роговиця ока була пошкоджена назавжди. Навальний звинуватив російську владу у створенні перепон для лікування за кордоном через умовне ув’язнення за звинуваченням у корупції. Лише завдяки втручанню голови Ради з прав людини при президенті Росії йому вдалося виїхати до Іспанії на операцію.
 
2018 року Навальний опинився за ґратами на 30 діб. Після звільнення у вересні на нього чекав новий 20-денний арешт. У квітні 2019 року ЄСПЛ визнав Росію винною у порушенні прав Навального під час процесу щодо «Кіровліс», коли політик протягом майже всього 2014 року перебував під домашнім арештом.
 
У липні 2019 року, через кілька тижнів після звільнення з-під чергового 10-денного арешту, Навального кинули за ґрати на 30 діб за порушення суворих російських законів про масові зібрання. Натомість політик звинуватив російську владу в отруєнні його алергенною речовиною під час відбуття покарання.
 
Станом на грудень 2019 року Навальному вдалося заручитися підтримкою мільйонів прихильників завдяки соцмережам та Youtube. У штабквартирі очолюваного ним Фонду боротьби з корупцією провели обшуки, а політика знову заарештували.
 
Співробітники фонду розповіли, що влада хотіла конфіскувати їхнє технічне обладнання. У березні 2020 року Навальний повідомив, що рахунки його та його родини були заморожені.
 
20 серпня речниця Навального повідомила, що тому раптово стало зле у літаку після того, як він випив чаю в аеропорту. Літак здійснив екстрену посадку, після чого Олексія доставили до лікарні в Омську, де він, за даними медиків, перебуває в комі та підключений до апарата штучного дихання. Команда Навального заявила, що його отруїли, та натякнула на зв’язок із попередніми нападами на політика.