Отруєння Навального: Помпео каже про «чорні мітки» для Росії

11:11, 10.09.2020
Отруєння Навального: Помпео каже про «чорні мітки» для Росії

Держсекретар США Марк Помпео не став безпосередньо покладати провину за отруєння Навального на російський уряд.

Держсекретар США Майк Помпео вважає, що існує "істотний шанс", що за отруєнням російського опозиціонера Олексія Навального стоять високопоставлені російські чиновники.

 

Про це повідомляє «Україна молода» з посиланням на Politico  у четвер.

 

За його словами, Сполучені Штати працюють в тандемі з європейськими державами, щоб знайти того, хто був відповідальний за отруєння відомого критика президента  Путіна.

 

При цьому, пан Помпео не став безпосередньо покладати провину на російський уряд, він не став виключати його причетність до отруєння. Він сказав, що спроби отруїти політичних дисидентів ставлять "чорні мітки" на країни.

 

"Люди в усьому світі бачать цей вид діяльності таким, яким він є. І коли вони бачать спробу отруїти дисидента, вони визнають: є істотний шанс, що це дійсно виходило від вищих російських чиновників. Я думаю, що це недобре для російського народу. Я думаю, що це недобре для Росії" – зазначив держсекретар США.

 

Як зазначається, адміністрація Трампа досить обережно висловлювалася щодо отруєння Навального. Президент Дональд Трамп назвав цей епізод "трагічним", але сказав, що немає достатніх доказів, щоб точно знати, що сталося.

 

Помпео засудив отруєння Навального ще 25 серпня, але його заява прямо не вказувала на відповідальність російського уряду.

 

Держсекретар також підписав спільну заяву міністрів закордонних справ країн-членів Групи семи з вимогою до Росії прояснити, хто несе відповідальність за напад.

 

Як повідомляла «УМ», 2 вересня німецький уряд заявив, що Навального отруїли "Новічком". Сліди нервового агента в організмі опозиціонера виявили в спеціальній лабораторії Бундесверу.

 

За даними офіційного Берліна, було застосовано новий, більш смертоносний варіант "Новічка", який має повільнішу дію і від якого Навальний мав померти ще в літаку.

 

Канцлерка Німеччини Ангела Меркель не має сумнівів, що Олексія Навального отруїли, бо намагались змусити замовкнути, і в зв'язку з цим очікує відповідей на "серйозні запитання" від уряду Росії.