На Макухівському сміттєзвалищі під Полтавою вирувала вже одинадцята масштабна пожежа

16:57, 08.09.2020
На Макухівському сміттєзвалищі під Полтавою вирувала вже одинадцята масштабна пожежа

Масштабна пожежа трапилася на міському полігоні твердих побутових відходів, розташованому біля села Макухівка. (Фото прес-служби ГУ ДСНС України в Полтавській області)

Масштабна пожежа трапилася на міському полігоні твердих побутових відходів, розташованому біля села Макухівка, що неподалік Полтави.  Вогнем знищено непотріб на площі 2,2 гектара території сміттєзвалища.

 

Як повідомляє «Україна молода», тільки цього року на згаданому сміттєзвалищі це вже одинадцята за рахунком, причому найбільш масштабна пожежа.

 

«Повідомлення про пожежу надійшло 3 вересня о 15.15, — конкретизував начальник відділу інформації та комунікацій із громадськістю ГУ ДСНС України в Полтавській області Віталій Шкаревський. — А вже наступного дня об 11.45  її вдалося локалізувати».

 

Уже першого ж дня було залучено 17 одиниць техніки, а також 65 працівників особового складу сформованого для гасіння пожежі зведеного загону рятувальників.

 

Також задіяли техніку міського КАТП, яка у важкодоступних місцях розгортала сміття, після чого «ДСНСники» заливали його водою. На річці Коломак, що за 1,5 кілометра від місця надзвичайної події, встановили пожежонасосні станції, аби безперебійно подавати воду, бо, зрозуміло, для гасіння такої масштабної пожежі необхідна її велика кількість.

 

 

Із самого початку рятувальники зосередили свою увагу на тому, щоб не допустити поширення вогню на прилеглий лісовий масив, бо, якби це сталося, він міг би дістатися й до села Макухівка.

 

Тому вогнищу не дали перекинутися на ліс і, відповідно, населений пункт —  там увесь час чергували «надзвичайники».

 

«Складність гасіння пожежі полягала в тому, що було значне задимлення, неприємний запах. До того ж вітер дуже швидко поширював вогонь, оскільки сміття через тривалу спеку було надто сухим. А ще постійно вибухали аерозольні балончики, що входять до складу непотребу, — розповів про деталі Віталій Шкаревський. — Небезпека була й у можливості зсувів сміттєвої маси, що прогорала. Та, на щастя, усе обійшлося. Причини загорання наразі з’ясовують».

 

Станом на вівторок, 8 вересня, лишалося ліквідувати наслідки пожежі на 0,2 гектара сміттєзвалища, де ще були задимленість та тління. Тобто того ж вівторка увечері пожежу планували повністю ліквідувати.