Суд санкціонував примусове списання коштів і арешт майна Приватбанку

12:43, 03.09.2020
Суд санкціонував примусове списання коштів і арешт майна Приватбанку

Члени сімʼї Суркісів судяться із Національним банком

Печерський райсуд Києва санкціонував примусове списання коштів та (або) арешт майна Приватбанку у випадку відмови виплачувати компаніям Суркісів визначену судом суму.

 

Як інформує УМ, про це йдеться у тексті ухвали суду, який у Facebook опублікував міністр юстиції Денис Малюська.

 

В ухвалі йдеться, що Приватбанк зобов'язаний виплатити кошти (тіло депозиту) на підставі депозитних договорів із компаніями, пов'язаними із Суркісами, та відсотки за користування депозитами.

 

Відповідно до ухвали, у разі невиконання рішення суду державний виконавець повинен винести постанову про накладення штрафу на банк із попередженням про кримінальну відповідальність.

 

Якщо ж банк повторно без поважних причин не виконує ухвалу суду, державний виконавець має повторно накласти штраф.

 

Якщо й після цього банк не виконує ухвалу суду, державний виконавець "надсилає органу досудового розслідування повідомлення про вчинення посадовими особами Приватбанку кримінаьного правопорушення" та вживає заходів для примусового виконання рішення.

 

"... Шляхом у тому числі, але не виключено, виставлення платіжних вимог на примусове списання коштів та/або винесення постанови про накладення арешту коштів (майна) боржника", - йдеться у тексті ухвали.

 

Водночас,Малюська заявив, що виконати рішення Печерського райсуду про стягнення із ПриватБанку неможливо. 
 

Він зазначив, що брати Суркіси вимагають через суд змусити ПриватБанк продовжити обслуговування їхніх депозитів у розмірі 250 мільйонів доларів, які під час націоналізації були конвертовані в акції банку, оскільки Суркісів визнали пов’язаними особами із колишніми власниками.

 

Малюська наголошує, що оскільки депозитів Суркісів уже немає, то і обслуговувати нічого.

 

«Учора суд розглядав питання законності та обґрунтованості останньої та найбільш нахабної маніпуляції: позивачі просили встановити порядок виконання ухвали про забезпечення, якою стягнути тіло депозитів і нараховані проценти на користь позивачів. Заява позивачів була задоволена. У якості забезпечення суд прописав стягнення кількох мільярдів з ПриватБанку на користь шести британських компаній, заснованих офшорами з BVI», — повідомив міністр.

 

За його словами, таке рішення виконати неможливо, оскільки позивачі вимагають обслуговувати їхні депозити, а суд постанови їх забрати. Таким чином не буде, що обслуговувати, що унеможливлює подальший розгляд справи. Також Малюська підкреслив, що суд вийшов за межі того, що можна робити у якості забезпечення позову.

 

Члени сімʼї Суркісів судяться із Національним банком. В НБУ переконані, що сімʼя Суркісів отримувала кредити і розміщувала депозити в банку не на ринкових умовах, завдяки особливим домовленостям з колишніми власниками ПриватБанку.

 

Суркіси намагаються довести, що не повʼязані з колишніми власниками банку, та скасувати процедуру bail-in.
 

Як повідомляла УМ, агентство Kroll закидає братам Суркісам оборудки з коштами ПриватБанку.

 

Читайте також:  Міністр Малюська анонсував судовий «батл року» щодо ПриватБанку