«Де факто» — російський: Тихановська про приналежність Криму

15:57, 01.09.2020
«Де факто» — російський: Тихановська про приналежність Криму

Світлана Тихановська додала, що ситуація з Кримом дуже складна

Опозиційна екскандидатка у президенти Білорусі Світлана Тихановська заявила, що окупований Крим відійшов іншій державі всупереч міжнародним законами і він «де факто» — російський. Але, додала вона, у білорусів різні погляди на це питання.

 

Як інформує УМ, про це вона сказала в інтерв’ю литовському виданню «LRT».

 

«Коли я була претендентом в кандидати, або кандидатом у президенти, я озвучувала позицію, яка у нас прийнята в Білорусі, що Крим «de jure» український, а «de facto» — російський. Ми ж розуміємо, що існують міжнародні закони, і що Крим відійшов іншій державі всупереч цим законами. Але знову ж таки у нас завдання стоїть - розібратися з ситуацією в Білорусі, то, що хвилює наш народ, це нові, чесні вибори», - відповіла Тихановська на запитання, чи вважає вона, що Крим окупований.

 

Опозиціонерка додала, що ситуація з Кримом дуже складна і у білорусів різні погляди на це питання. «І ми б не хотіли, щоб це питання якось розʼєднало нас», — сказала Тихановська.

 

Нагадаємо, 18 серпня у штабі опозиційного кандидата у президенти Білорусі Світлани Тихановської сформували склад Координаційної ради, яка буде займатися процесом передачі влади.

 

19 серпня вона провела перше засідання.

 

20 серпня прокуратура розпочала провадження проти Координаційної ради за «захоплення влади». Максимальна санкція за цією статтею передбачає до пʼяти років позбавлення волі.

 

24 серпня у Білорусі правоохоронці затримали членів президії Координаційної ради опозиції Ольгу Ковалькову та Сергія Дилевського. Їх звинувачують в організації несанкціонованих масових заходів.