У Білорусі затримали членів президії Координаційної ради Ковалькову та Дилевського

14:57, 24.08.2020
У Білорусі затримали членів президії Координаційної ради Ковалькову та Дилевського

Членів Координаційної ради звинувачують в організації несанкціонованих масових заходів.

У Білорусі правоохоронці затримали членів президії Координаційної ради опозиції Ольгу Ковалькову та Сергія Дилевського. Їх звинувачують в організації несанкціонованих масових заходів.

 

Як повідомляє УМ, про це йдеться на сторінці Ольги Ковалькової у Facebook.

 

"Щойно біля прохідної МТЗ (Мінського тракторного заводу. - Ред.) затримано членів Президії Координаційної ради Ольгу Ковалькову та Сергія Дилевського. Вони приїхали поговорити перед прохідною з робітниками, які страйкують, і заступником генерального директора з ідеології. Співробітники ОМОН звинуватили їх в організації несанкціонованого масового заходу і відвезли автозаком", - йдеться в повідомленні.

За інформацією в ГУВС Мінміськвиконкому, вони затримані в рамках адміністративного процесу.

 

Як розповідають працівники підприємства, об 11.00 Ковалькова приїхала до прохідної Мінського тракторного заводу, щоб зустрітися з ними і підтримати. Там зібралося близько двох десятків людей. На зустріч прийшов і член страйкового комітету МТЗ Сергій Дилевський.

 

Незабаром до місця зустрічі під'їхав автозак із ОМОНом, підійшли люди в цивільному. Вони сказали людям, що захід не санкціоновано, вони порушують громадський порядок. Сергія і Ольгу силовики посадили в автозак, інших працівників затримувати не стали. Затриманих відвезли.

 

Як повідомляла УМ, масові протести в Білорусі почалися увечері в неділю, 9 серпня, після оголошення результатів національного екзитполу, згідно з якими переміг Олександр Лукашенко. Силовики жорстоко придушують акції і затримують демонстрантів, застосовуючи для розгону світлошумові гранати, гумові кулі, сльозогінний газ і кийки.

 

За три доби затримали майже шість тисяч осіб, точна кількість постраждалих серед цивільного населення невідома. При цьому МВС Білорусі повідомляє, що в ході сутичок постраждали 60 співробітників міліції та один військовослужбовець.

 

ЦВК Білорусі 14 серпня оголосила остаточні результати виборів президента. За її даними, за президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1%, за кандидата Світлану Тіхановську - 10,1%. За результатами альтернативних опитувань в інших країнах, за підрахованих голосів на 19 виборчих дільницях у Світлани Тіхановської було 79,69%. Її виборчий штаб не визнав офіційних підсумків голосування. Сама Тіхановська виїхала з країни в Литву після подачі скарги в ЦВК. Також вона заявила про створення координаційної ради щодо передачі влади.

 

23 серпня тисячі людей вийшли на "Марш нової Білорусі" в центрі Мінська.

 

Координаційна рада Білорусі починає підготовку до референдуму про зміни до Конституції країни. Білорусів закликають почати процедуру анулювання повноважень депутатів усіх рівнів.