В Туреччині виявили значне родовище газу в Чорному морі

13:26, 22.08.2020
В Туреччині виявили значне родовище газу в Чорному морі

Розвідане родовище є найбільшим у його країні.

Турецьке судно геологічної розвідки, що працює в Чорному морі, виявило значні запаси природного газу. Ідеться про 320 мільярдів кубометрів газу.

 

Як інформує УМ, про це президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив 21 серпня.

 

За його словами, розвідане родовище є найбільшим у його країні.

 

Якщо Туреччині вдасться налагодити комерційний видобуток газу, то це зменшить її залежність від імпорту енергоносіїв. Реджеп Ердоган вважає, що виявлені запаси є лише частиною набагато більших покладів вуглеводневої сировини. За словами президента Туреччини, є надія на початок видобутку газу до 2023 року.

 

Того ж дня з’явилася інформація, що Туреччина готується офіційно оголосити про нове газове родовище в східній частині Середземного моря.

 

Турецьке судно з буровою установкою вирушило з порту Мерсін до місця буріння, точні координати якого поки не розголошуються. Епікаж судна складається з 35 людей. Бурова установка може працювати при глибині моря до 3 000 метрів і глибиною залягання корисних копалин до 12 000 метрів.

 

На Заході очікують, що офіційне оголошення Туреччиною про початок освоєння нового родовища призведе до зростання напруженості в районі, де між Анкарою і Євросоюзом зберігаються територіальні претензії. Ідеться про претензії між членами ЄС Грецією і Кіпром з одного боку і Туреччиною з іншого.

 

Як повідомляла УМ, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган вважає бандитизмом спроби Греції перешкодити геологічній розвідці у спірних районах в східній частині Середземного моря.

 

Зауважимо, 14 серпня на екстреному засіданні Ради ЄС міністри закордонних справ країн ЄС підтримали Грецію у суперечці з Туреччиною. Як заявив глава дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель, Рада ЄС з закордонних справ закликала Туреччину до "негайної деескалації та повернення до діалогу".