Вагнерівців не затримано через витік інформації з України - Бутусов

15:53, 18.08.2020
Вагнерівців не затримано через витік інформації з України - Бутусов

Українські спецслужби готували масштабну операцію із затримання групи бойовиків ПВК Вагнера, для чого виманили їх до Білорусі.

Секретну операцію СБУ і ГУР МО із затримання терористів ПВК "Вагнер" ​​провалили через витік інформації з України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив журналіст Юрій Бутусов у Facebook.

 

"Відбувся навмисний витік інформації, з метою привернути увагу спецслужб Білорусі до терористів, щоб спровокувати їхнє затримання і розшифровку цілей їхнього польоту. Група мала вилетіти новим рейсом 30 липня, тобто за 9 днів до моменту проведення виборів у Білорусі, тобто не могла становити загрози для спецслужб Білорусі. Жодної зброї, жодних контактів з політичними рухами, які могли б привести самі по собі до такої масштабної операції, не було", - йдеться в матеріалі.

 

Зазначається, що "витік інформації стався з України, і найбільш імовірно, з тих кіл, які працюють на зближення з Росією ціною будь-яких поступок, і мають доступ до цілком таємної інформації найвищого допуску".

 

"Джерелом провалу захоплення терористів є насамперед незаплановане перенесення термінів вильоту терористів. Рішення ухвалено главою ОП Єрмаком і схвалено президентом Зеленським. Мотиви Єрмака зірвати операцію він озвучив сам - Єрмак не хоче зіпсувати свої відносини з Козаком - помічником Путіна", - зазначає Бутусов.

 

За інформацією джерел, ГУР, СБУ та департамент з військових злочинів Офісу генпрокурора кілька місяців планували спецоперацію щодо ПВК Вагнера. В її межах бойовиків найняли за підробленими договорами охороняти нафтові вишки у Венесуелі. Після цього вони повинні були вилетіти в цю країну з Мінська. Їм вже навіть купили квитки.

 

За задумом, під час першого етапу перельоту з Білорусі до Туреччини літак повинен був екстрено сісти в одному з українських аеропортів, оскільки одному з пасажирів стало погано. Цю роль повинен був виконувати агент СБУ. Під виглядом медпрацівників в літак повинна була зайти група спецназу і затримати "вагнерівців".

 

Однак план не вийшло реалізувати. Заступник голови СБУ Руслан Баранецький доповів про операцію президенту Володимиру Зеленському і голові його офісу Андрю Єрмаку. Після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію через те, що вона могла б зірвати обмін полоненими, який готувався у той час. І операцію відклали на кілька днів.

 

Українські розвідники підозрюють, що після цього стався злив інформації у ФСБ РФ. Результатом було затримання найманців у Мінську і подальша їх передача Росії.

 

Як повідомляла УМ, під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, ще одного найманця виявили і затримали на півдні країни.

 

У Білорусі заявляють, що після допитів з’ясувалося, що 14 затриманих бойовиків воювали на Донбасі.

 

Україна ініціюватиме екстрадицію тих затриманих бойовиків, які мають українське походження.29 липня в Білорусі затримали понад три десятки іноземних громадян. Вони виявилися бойовиками "Вагнера".

 

МЗС Росії заявило, що Білорусь вигадала "одіозне" пояснення того, що робили на її території російські силовики з ПВК Вагнера. Росія, яка буцімто не має жодного відношення до бойовиків, пояснила, що Білорусь була транзитною країною, а бійці "випадково затрималися на довше", ніж потрібно.