Під Мінськом затримали 32 бойовика Вагнера: кожен другий воював на Донбасі, відео

00:07, 30.07.2020
Під Мінськом затримали 32 бойовика Вагнера: кожен другий воював на Донбасі, відео

Бійці "Альфи" КДБ Білорусі під час затримання бойовиків Вагнера.

Бійці групи «Альфа» КДБ Білорусі затримали 32 бойовика російської приватної військової компанії Вагнера в одному з санаторіїв поблизу Мінська. Ще одного найманця затримали на півдні країни.

 

Силовики заявляють, що щонайменше 14 затриманих бойовиків ПВК «Вагнер» (фактично кожен другий) воювали на Донбасі проти української армії.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють білоруські ЗМІ з посиланням на керівництво держави і силових структур Білорусі в ніч на четвер.

 

Зокрема, правоохоронні органи республіки повідомляють, що отримали інформацію про прибуття в країну більше 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період президентських виборів.

 

При собі кожен з російських найманців мав по невеликій ручній поклажі, а також три великих важкі валізи, завантаження яких в транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

 

Спочатку група бойовиків прибула до Мінська в ніч з 24 на 25 липня, після чого  заселилася в один з готелів, а через два дні, 27 липня, переїхала в один з санаторіїв Мінського району.

 

За даними адміністрації санаторію, приїжджі звернули на себе увагу нехарактерною для російських туристів поведінкою і одноманітним одягом в стилі мілітарі.

 

Приїжджі спиртного не вживали, розважальних закладів не відвідували, трималися відособлено, намагаючись не привертати до себе уваги. При цьому, невеликими групами вони уважно вивчили територію і оточення санаторію.

 

Утім, в ніч на 29 липня силами групи "А" КДБ при підтримці мінського ОМОНу було  затримано 32 людини. Крім того, ще одну людину начебто виявили і затримали на півдні країни. Відносно вказаних осіб Слідчим комітетом проводиться перевірка.

 

Білоруські ЗМІ навіть навели список затриманих росіян. Тоді як російське посольство відмовилося офіційно реагувати на затримання 33 громадян Росії.

 

 

Президент Білорусі Олександр Лукашенко терміново зібрав нараду з членами Ради безпеки у середу ввечері і зажадав звернутися до Москви з приводу затримання бойовиків-росіян під Мінськом.

 

"Я дивлюся на реакцію росіян. Вони вже виправдовуються, говорять, що мало не ми їх самі сюди завезли. Ясно, треба ж якось виправдати свої брудні наміри. Тому дуже просив би, щоб в цій ситуації і з цим фактом було все гранично відверто і чесно. Якщо це російські громадяни, а я так розумію, їх допитали, якщо це росіяни, значить, треба звернутися негайно до відповідних структур Російської Федерації, щоб вони пояснили, що відбувається", - наголосив Лукашенко.

 

Президент Білорусі також звернувся до російських ЗМІ, щоб ті "не гнали пургу".

 

Водночас, держсекретар Ради безпеки Білорусі Андрій Равков заявив: "Вже зараз, за наявною інформацією після опитування цих людей, близько 14 осіб – це ті, які проходили по програмі обліку людей, були зафіксовані на Донбасі. Тому ми запросимо посла України щодо цього питання".

 

За його словами, МЗС Білорусі вже готує запрошення послу України та послу Російської Федерації. 

 

Серед затриманих є й ті, хто служив у батальйоні російського письменника Захара Прілєпіна, коли той воював на боці бойовиків на сході України.

 

Нагадаємо, що в Росії існує умовно приватна військова компанія "ПВК Вагнера", яка відправляє бойовиків воювати на Донбас і в Сирію. Її втрати не вносять до офіційної статистики, але це не заважає президенту Володимиру Путіну нагороджувати російських найманців.