Штайнмаєр закликав Лукашенка до діалогу з опозицією

15:55, 17.08.2020
Штайнмаєр закликав Лукашенка до діалогу з опозицією

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр захоплюється мужністю демонстрантів у Білорусі.

Президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр звернувся до Олександра Лукашенка, який виконує обов’язки президента Білорусі, із закликом зробити ставку на  діалог з опозицією.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють німецькі ЗМІ у понеділок.

 

"Я апелюю до президента Лукашенка йти шляхом переговорів. Робити ставку не на насильство, а на діалог", - сказав Штайнмаєр у понеділок, 17 серпня, перед початком віртуальної конференції щодо діджиталізації.

 

 

За його словами, новини та кадри з Білорусі "є драматичними і зворушливими водночас".

 

Як зауважив пан Штайнмаєр, силовики не повинні чинити гріх, застосовуючи насильство проти свого народу.

 

Він також заявив, що захоплюється мужністю демонстрантів, які вийшли на вулиці в минулі вихідні після насильства з боку влади в попередні дні.

 

"Люди цієї багатостраждальної, але гордої країни заслуговують на нашу солідарність і підтримку", - наголосив президент ФРН.

 

Раніше цього дня суперниця Лукашенка Світлана Тихановська заявила про готовність взяти на себе політичне лідерство в країні на період підготовки нових виборів.

 

Водночас, Велика Британія не визнає результати президентських виборів у Білорусі і закликає до термінового розслідування через ОБСЄ серйозних порушень під час виборів і репресій, які слідували за ними.

 

"Світ з жахом спостерігав за насильством, застосовуваним білоруською владою для придушення мирних протестів, що послідували за фальшивими президентськими виборами. Велика Британія не приймає їх результати" – заявив британський міністр закордонних справ Домінік Рааб .

 

А тим часом, очільник Європейської ради Шарль Мішель скликав позачергову відеоконференцію лідерів держав ЄС для обговорення ситуації в Білорусі.

 

Як повідомляла «УМ», у понеділок Олександр Лукашенко заявив, що повторних виборів у Білорусі не буде, хіба, що протестувальникам доведеться його вбити.

 

Офіс президента України відреагував на заяви та звинувачення Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі, в тому, що Україна разом із Литвою, Латвією і Польщею нібито наказує провести в країні повторні вибори.

 

Нагадаємо, у Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6 тисяч осіб, є загиблі.