Лукашенко зустрівся зі страйкарями: «Поки мене не вб'єте - виборів не буде», відео

12:40, 17.08.2020
Лукашенко зустрівся зі страйкарями: «Поки мене не вб'єте - виборів не буде», відео

Олександр Лукашенко прилетів на МКЗТ на вертольоті і спочатку поговорив із керівництвом заводу.

Виконувач обов’язків президента Білорусі Олександр Лукашенко заявив страйкарям промислових підприємств у Мінську, що не буде проводити перевибори президента допоки живий.

 

Як передає «Україна молода», про це Лукашенко заявив під час зустрічі із працівниками Мінського заводу колісних тягачів (МЗКТ) у понеділок.

 

Робітники скандували під час виступу Лукашенка: «Йди!». Втім, це не вразило останнього.

 

Тоді як Лукашенко спочатку відреагував реплікою "можете ще покричати", а потім запитав у людей, чи вважають вони вибори останні несправедливими й хочуть нові. Ті відповіли, що хочуть. Наступна репліка Лукашенка була такою: «Відповідаю вам на це питання. Ми провели вибори. Поки ви мене не вб'єте, інших виборів не буде!».

 

Також Лукашенко нагадав, що зараз ведеться робота над варіантами зміни Конституції країни, які передбачають перерозподіл владних повноважень. «Не можна цю Конституцію віддавати незрозуміло кому. Тому що буде біда», — підкреслив він.

 

І запевнив, що готовий у цьому плані поділитися президентськими повноваженнями, але «не під тиском і не через вулицю».

 

«Ніколи ви від мене не дочекаєтеся, щоб я під тиском щось зробив, - підкреслив Лукашенко. - Їх (виборів – ред. ) не буде. Тому що не буде ні МЗКТ, ні МАЗа, ні БелАЗа, за півроку ми знищимо все».

 

Свій виступ він закінчив фразою: "Дякую, я сказав все, можете кричати "Йди". Після цього він покинув трибуну.

 

 

Зазначимо, що 17 серпня у Білорусі співробітники державних каналів та робітники заводів влаштували страйк, відмовившись виходити на роботу.

 

Як повідомляє білоруське видання Tut.by, спочатку зранку 17 серпня біля будівлі «Белтелерадиокомпании», що об'єднує державні телеканали й радіостанції Білорусі, зібралися близько сотні людей. Серед них — режисери, оператори, і співробітники, які подали минулого тижня заяви на звільнення.

 

Співробітники компанії направили главі компанії Івану Ейсмонту повідомлення про проведення страйку.

 

У своєму зверненні журналісти вимагають визнати недійсними результати виборів президента Білорусі, відправити у відставку главу ЦВК Лідію Єрмошину, припинити насильство над мирними громадянами, звільнити політв'язнів і скасувати цензуру в ЗМІ. Поки звернення підписали 55 співробітників, всього в компанії працюють 1,5 тисячі людей.

 

Тим часом, за інформацією російської служби BBC, розпочався ще один страйк — працівників Білоруського автомобільного заводу «БелАЗ». Вони попросили зустрічі з керівництвом і вийшли на неї під час обіду. Керівництво компанії просять вплинути на ситуацію в Білорусі.

 

«ОМОН їздить і творить беззаконня на машинах, які ми виробляємо. Ми не хочемо цього терпіти! Нехай керівництво зв'яжеться з силовиками», — цитують одного зі співробітників.

 

Як повідомляла «УМ», Офіс президента України відреагував на заяви та звинувачення Олександра Лукашенка, який виконує обов'язки президента Білорусі, в тому, що Україна разом із Литвою, Латвією і Польщею нібито наказує провести в країні повторні вибори.

 

Нагадаємо, у Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6 тисяч осіб, є загиблі.

 

У неділю, 16 серпня, влада Білорусі організувала примусовий мітинг з числа бюджетників на підтримку Олександра Лукашенка, який заплановано біля будівлі уряду в центрі Мінська.

 

Оточення Лукашенка вже розглядало варіант втечі до Росії. Підписанти закликають владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань та наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між сторонами виборчого процесу.