Україна у ПАРЄ ініціювала декларацію щодо Білорусі

18:30, 16.08.2020
Україна у ПАРЄ ініціювала декларацію щодо Білорусі

Україна у ПАРЄ ініціювала декларацію щодо Білорусі

Керівник постійної делегації Верховної Ради у Парламентській асамблеї Ради Європи народний депутат Єлизавета Ясько ініціювала декларацію щодо подій у Білорусі. 

 

Про це інформує "УМ" з посиланням на Фейсбук Єлизавети Ясько. 

 

"Я ініціювала Білоруську декларацію – документ, де ми даємо оцінку подіям у сусідній країні і пропонуємо шлях виходу з ситуації, що склалася", - написала Ясько.

 

Вона зазначила, що декларацію підтримала більшість членів делегації України в ПАРЄ. Крім того, документ підписали іноземні партнери України, які потерпають за свободу і демократію в Білорусі, - це голови делегацій Естонії Марія Юферева-Скуратовскі, Латвії Інесе Лібіня-Егнере, Литви Альгірдас Буткевічюс та Великої Британії Роджер Гейл.

 

Ясько також навела текст Декларації українською мовою.

 

Зокрема, підписанти заявляють, що кампанія з виборів президента Республіки Білорусь, голосування 9 серпня та підрахунок голосів "не відповідають міжнародним виборчим стандартам, проводилися з масовими порушеннями прав і свобод громадян і не відображають вільного волевиявлення білоруського народу".

 

У документі також засуджується застосування насильства до учасників мирних зібрань у білоруських містах.

 

У Декларації наголошується, що підписанти "вітатимуть проведення незалежного розслідування щодо неправомірного застосування сили проти учасників мирних зібрань; висловлюють готовність фасилітувати діалог між учасниками виборчого процесу та надати майданчик для таких переговорів".

 

У документі також застерігають Російську Федерацію від втручання у внутрішні справи Білорусі.

 

Нагадаємо, у Білорусі після виборів президента 9 серпня розпочалися масові акції протесту проти фальсифікації результатів голосування. Силовики жорстко розганяли протестувальників, застосовуючи гумові кулі, світлошумові гранати і водомети. Від початку протестів було затримано понад 6 тисяч осіб, є загиблі.

 

У неділю, 16 серпня, влада Білорусі організувала примусовий мітинг з числа бюджетників на підтримку Олександра Лукашенка, який заплановано біля будівлі уряду в центрі Мінська.

 

Оточення Лукашенка вже розглядало варіант втечі до Росії. Підписанти закликають владу Білорусі негайно звільнити всіх незаконно затриманих учасників мирних зібрань та наполягають на якнайшвидшому початку мирного діалогу між сторонами виборчого процесу.