Білоруські журналісти звільняються на тлі протестів

11:25, 12.08.2020
Білоруські журналісти звільняються на тлі протестів

ЗМІ повідомляють, що у Мінську нібито затримали "координаторів" масових протестів

У Білорусі вже третій день поспіль тривають масштабні акції протесту. Жодна мирних мітингувальників жорстоко розганяють ОМОНівці. Також донедавна у країні глушили інтернет. І от працівникам ЗМІ увірвався терпець – одразу двоє білоруських телеведучих заявили про звільнення.

 

Телеведуча СТВ Тетяна Бородкіна написала у фейсбуці, пов'язане з ситуацією в країні.

 

Бородкіна закликала білорусів не боятися та боротися за майбутнє для дітей.

 

"Я і мої діти більше не зможемо посміхатися з екрана телевізора. Вітаємо країну з "вибором"! Не знаю, коли ви прочитаєте мій пост, тому що глушать інтернет. Але зрозумійте, що навіть зараз, коли "вибір" вже зроблено – я не боюся! І ви не бійтеся", - наголосила вона.

Білоруські журналісти почали звільнятися на тлі протестів

 

Про звільнення повідомив й інший телеведучий – Сергій Козлович. Він 10 років працював на державному каналі АТН. Він підкреслив, що його рішення самостійне та тепер він шукатиме нову роботу.

 

Користувачі у коментарях подякували ведучим за сміливість та висловили слова підтримки.

 

За три дні протестів у Білорусі зафіксували 55 нападів та затримань журналістів під час виконання ними професійних обов’язків.

 

Як повідомляє Білоруська асоціація журналістів, силовики навмисно застосовували насилля до журналістів, пошкоджували техніку, вилучали флешки з відзнятим матеріалом.


При цьому МВС Білорусі в більшості випадків відмовляється надати інформацію про місцезнаходження журналістів і в чому їх звинувачують.

 

Масові протести у Білорусі спалахнули після президентських виборів. За офіційними даними, перемогу на них здобув чинний глава держави Олександр Лукашенко.
Білоруси висловили рішучу незгоду з результатами виборів, вони вважають, що голосування було цинічно сфальсифіковано.

 

Протести розпочалися у ніч з 9 на 10 серпня. Мирних демонстрантів почали нещадно бити та затримувати ОМОНівці.

 

Білоруське міністерство охорони здоров'я інформує про понад 200 осіб, що потрапили до лікарень. Загалом за 3 дні протестів понад 7 тисяч протестувальників затримав ОМОН. Багато родичів кажуть, що із затриманими немає зв'язку.

 


З 11 серпня білоруси оголосили всенародний страйк – багато хто не вийшов на роботу і не збирається – до того моменту, поки їм не покажуть справжні результати виборів.

 

Люди планують виходити на нові акції протесту й надалі.

 

Водочас білоруські ЗМІ повідомляють, що у Мінську нібито затримали "координаторів" масових протестів у зв’язку з результатами президентських виборів, один з них керував діями соратників з готелю.

 

Один із затриманих, мінчанин, знімав номер на 17-му поверсі готелю "Білорусь". Звідти він начебто і координував акції, повідомляє державне агентство Білорусі БелТА..

 

Агентство зазначає, що чоловік керував діями трьох підлеглих, вони в свою чергу керували сотнями.

 

Також БелТА повідомило, що у Мінську в районі торгового центру "Дана Молл" був затриманий чоловік, якій роздавав гроші тим, хто бере участь у протестах.

 

"При затриманні чоловік чинив активний опір співробітникам органів внутрішніх справ, одному зламав ніс. У рюкзаку чоловіка було виявлено понад $10 тис., які призначалися в якості плати учасникам масових заворушень, - зазначили в МВС Білорусі.

 

Серед затриманих під час протестів у Білорусі – щонайменше троє громадян Польщі, дипломати намагаються звільнити їх, пише RMF24.

 

Спершу з’явилася інформація про затримання двох польських студентів – про це повідомив депутат Міхал Щерба від "Громадянської платформи". Днями він був у Мінську, де на запрошення білоруської опозиції спостерігав за виборчим процесом, у вівторок повернувся до Польщі.  За його словами, до нього звернулися родини хлопців після того, як вони перестали виходити на зв’язок.

 

Згодом у МЗС Польщі повідомили кореспондентові, що йдеться вже про трьох осіб. 

 

"Наш посол щойно був у міністерстві закордонних справ Білорусі, втрутився з проханням звільнити затриманих… Ми не залишимо їх без допомоги", - розповів Павел Яблонський, заступник міністра закордонних справ Польщі. 

 

У Білорусі третю ніч поспіль тривали протести через незгоду з попередніми результатами виборів, попри від'їзд з країни головної суперниці Лукашенка. Люди вийшли на вулиці у Мінську та низці інших міст. 

 

Влада заявляє про затримання тисяч протестувальників. За усі дні сотні людей отримали поранення, одна людина загинула.

 

Як повідомляла УМ, 9 серпня у країні обирали президента.

 

Згідно з попередніми даними, чинний глава держави набрав близько 80%. Тихановська – менше ніж 10%.

 

Лукашенко вперше відреагував на протести:  "Чекаєте, що перед вами я чи хтось встане на коліна, і цілуватиме пісок яким ви ходили!? Не буде цього! Тому ви маєте це чітко уявляти. Поводьтеся згідно з законом. Якщо поводитиметесь саме так, претензій до вас від нас не буде", – додав він.

 

Олександр Лукашенко також заявив, що протестувальників у Білорусь нібито доставляли із Польщі, Великобританії, України, Росії та Чехії. Він стверджує, що саме в країнах ЄС був центр управління мітингувальниками. Загалом, на його думку, вибори пройшли, як свято.

 

Президент Білорусі Одександр Лукашенко раніше заявив, що Мітингувальників доставляли з України, а керувала ними Чехія