Мітингувальників доставляли з України, а керувала ними Чехія – Лукашенко

14:09, 10.08.2020
Мітингувальників доставляли з України, а керувала ними Чехія – Лукашенко

Протести у Білорусі: в автозак кидали навіть дітей

Олександр Лукашенко заявив, що протестувальників у Білорусь нібито доставляли із Польщі, Великобританії, України, Росії та Чехії. Він стверджує, що саме в країнах ЄС був центр управління мітингувальниками. Загалом, на його думку, вибори пройшли, як свято.

 

Лукашенко наголосив, що учасниками мітингу керували з-за кордону, їх доставляли з України в тому числі. За його словами, про це свідчать нібито зафіксовані дзвінки з Чехії, Великобританії та Польщі, повідомили в телеграм-каналі МБХ медиа.

 

Білоруський президент відзначив, що частина мітингувальників приїхала з Росії, а центр управління процесом нібито був зосереджений саме у країнах ЄС – Польщі і Чехії.

"

По одній розмові ми бачимо ляльководів, одна з їхніх ліній – Чехія. З Польщі, Великобританії та Чехії були дзвінки, управляли нашими, вибачте мене, вівцями: вони не розуміють, що роблять, і ними починають вже управляти", -  сказав Лукашенко на брифінгу.

 

У Міністерстві закордонних справ Польщі вже заявили, що звинувачення Мінська безпідставні.

 

Окрім цього, попри криваві мітинги по всій Білорусі, Лукашенко назвав вибори святом, яке хтось захотів зіпсувати.

 

"Мене, чесно кажучи, тішить, коли приходять з маленькими дітьми. Розумієте, це свято. Комусь захотілось це свято зіпсувати. Ми їх побачили, вони засвітились ще яскравіше цієї ночі", – зазначив Лукашенко.


Додамо, що у Білорусі на протестах проти нечесних виборів затримали приблизно 3 тисяч людей. В автозаки забирали усіх без винятку – навіть дітей.

В автозаки кидали навіть дітей

 

На одному з відео, опублікованому порталом Onliner, при покадровому розгляді можна помітити, що в автозаку є щонайменше одна дитина.

 

Лідери світових держав вже засуджують спробу силового розгону невдоволених. Першими висловилися президенти Польщі і Литви. А глава польського уряду навіть просить скликати екстрений саміт ЄС.


Зокрема, Анджей Дуда та Гітанас Науседа виклали спільну заяву: вони закликають утриматися від насилля і порушення прав людей. Відповідну заяву двох президентів опублікувало "Польське Радіо".

 

"Як сусіди Білорусі, ми закликаємо білоруську владу повністю визнати та дотримуватися основних демократичних стандартів. Ми закликаємо утримуватися від насильства та поважати основні свободи, права людини та громадянина, включаючи права національних меншин та свободу слова", - йдеться у заяві.

 

Як писали президенти, вони вважають, що "діалог – це завжди найкращий метод забезпечення соціального розвитку та обговорення реформ та політичних дій".

 

Через протести у Білорусі після виборів президента потрібно скликати екстрений саміт Євросоюзу. Відповідну заяву зробив прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

 

"Польща відповідальна за своїх найближчих сусідів. Саме тому, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький у листі до голови Європейської Ради Шарля Мішеля та президента Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн закликав скликати екстрений саміт у зв'язку з подіями у Білорусі", - мовиться у заяві на сайті уряду Польщі.

 

Як повідомляла УМ, Лукашенко вперше відреагував на протести:  "Чекаєте, що перед вами я чи хтось встане на коліна, і цілуватиме пісок яким ви ходили!? Не буде цього! Тому ви маєте це чітко уявляти. Поводьтеся згідно з законом. Якщо поводитиметесь саме так, претензій до вас від нас не буде", – додав він.