В Білорусі страйкують великі підприємства

15:52, 11.08.2020
В Білорусі страйкують великі підприємства

У столиці Білорусі страйкують співробітники Мінського електротехнічного заводу, Інституту хімії нових матеріалів НАН Білорусі. Таким чином в країні розпочався загальнонаціональний страйк, працівники підприємств в Мінську та інших містах масово залишають робочі місця. 

 

Про це повідомляє УМ з посиланням на Telegram-канал NEXTA_live.

 

У соцмережах масово публікуються відео, як люди йдуть з робочих місць і вимагають зустрічей з керівниками підприємств.

 

"Мінський маргариновий завод масово йде з роботи. Люди аплодують, машини сигналять", - йдеться в одному з повідомлень.

 

За інформацією ЗМІ, на заводі БелАЗ в Жодіно робочі обговорюють формат страйку і конкретні вимоги для підприємства.

 

Працівники Жабінковського цукрового заводу викликали голову райвиконкому, щоб оголосити йому про початок страйку.

 

Співробітники підприємства "Гродно Азот" заявили, що не визнають результати виборів і також готуються страйкувати.

 

Водночас, Міністерство внутрішніх справ Білорусі повідомило, що під час мітингів у країні в ніч з 10 на 11 серпня затримали понад 2 тисячі осіб.

 

"Всього по країні затримано понад дві тисячі осіб, в тому числі за участь у несанкціонованих масових заходах", - повідомила пресслужба МВС Білорусі в Telegram

 

Відзначається, що в ніч з 10 на 11 серпня найбільш масові протистояння пройшли у Мінську, Бресті, Могильові та Новополоцьку.

 

У МВС пишуть, що зафіксували факти "відкритого протистояння органам правопорядку, численні напади на співробітників міліції і пошкодження транспортних засобів".

 

Зокрема, повідомляється, що постраждав 21 співробітник органів внутрішніх справ і внутрішніх військ, п'ять з них госпіталізовані.

 

Білоруське відомство повідомляє, що "в Мінську групи громадян під час пересування запускали димові шашки і пляшки із запальною сумішшю, а на дорогах столиці деякі водії навмисно гальмували рух, безпричинно роблячи зупинки і використовуючи звуковий сигнал".

 

Також нібито були випадки блокування дорожнього руху спеціально спорудженими перешкодами.

 

Повідомляється, що в Мінську і Новополоцьку військовослужбовці "були змушені активно застосовувати спецзасоби для припинення протиправних дій".

 

У МВС додали, що зараз здійснюється правова оцінка "протиправних дій".

 

 

Як повідомляла УМ, 9 серпня у країні обирали президента.

 

Згідно з попередніми даними, чинний глава держави набрав близько 80%. Тихановська – менше ніж 10%.

 

Лукашенко вперше відреагував на протести:  "Чекаєте, що перед вами я чи хтось встане на коліна, і цілуватиме пісок яким ви ходили!? Не буде цього! Тому ви маєте це чітко уявляти. Поводьтеся згідно з законом. Якщо поводитиметесь саме так, претензій до вас від нас не буде", – додав він.

 

Олександр Лукашенко також заявив, що протестувальників у Білорусь нібито доставляли із Польщі, Великобританії, України, Росії та Чехії. Він стверджує, що саме в країнах ЄС був центр управління мітингувальниками. Загалом, на його думку, вибори пройшли, як свято.