Цирк від Лукашенка: опозиція про затримання бойовиків Вагнера у Білорусі

15:49, 02.08.2020
Цирк від Лукашенка: опозиція про затримання бойовиків Вагнера у Білорусі

Валерій Цепкало змушений був з двома дітьми залишити Білорусь тиждень тому.

Колишній опозиційний претендент на посаду президента Білорусі Валерій Цепкало, який змушений був з двома дітьми залишити країну тиждень тому через політичні репресії і виїхати до Москви, нині перебуває у Києві.

 

На думку опонента Лукашенка, якого Центрвиборчком Білорусі відмовився реєструвати кандидатом у президенти 14 липня, чинний президент намагається втримати владу старими методами, а громадськість уже встигла звикнути до цього «цирку».

 

Як передає «Україна молода», про це Валерій Цепкало заявив в інтерв'ю hromadske у Києві в неділю.

 

«Наше білоруське суспільство розуміє, що просто Лукашенко влаштував цирк», — сказав білоруський опозиціонер.

 

Пан Цепкало згадує, що перед виборами у 2006 році Лукашенко заявляв про те, що його хочуть підірвати, а перед виборами 2010 року казав, що затримали людей, які начебто проривались через українсько-білоруський кордон. На виборах 2006 і 2010 Лукашенко здобув перемогу.

 

«Через 2 місяці вони (затримані у 2010 — ред.) зникли, коли закінчилась політична кампанія. Жодних звинувачень не пред'явили. Тобто він працює точно так само, як і працював до цього. Він вигадав усе і з "вагнерівцями"», — зазначив Цепкало.

 

На його думку, білоруси вже звикли до такої поведінки президента і не вірять в історію з найманцями. Як приклад цього він наводить наймасовіший мітинг опозиційної кандидатки у президенти Світлани Тіхановської, на який прийшли понад 60 тисяч людей.

 

Як повідомляла «УМ», в Білорусі затримали 33 найманців приватної військової компанії «Вагнера». Слідство вважає, що вони приїхали дестабілізувати ситуацію перед виборами, які заплановані на 9 серпня.

 

Свідчення бойовиків відрізняються одне від одного: хтось каже, що їхав у Стамбул охороняти якісь об’єкти, а хтось оглянути собор Святої Софії. Інші вказують, що їхали взагалі не в Туреччину.

 

Серед затриманих багато тих, хто воював на Донбасі проти української армії. Саме тому СБУ хоче екстрадувати їх і судити.

Офіс генпрокурора вже оголосив підозри 28 «вагнерівцям» про участь у терористичній організації, серед них є 9 українців.

 

1 серпня у Києві відбулася акція на підтримку демократичних виборів у Білорусі.