Білорусь і Україна домовилися посилити кордон через бойовиків Вагнера

14:30, 30.07.2020
Білорусь і Україна домовилися посилити кордон через бойовиків Вагнера

Київ і Мінськ домовилися посилити прикордонний режим.

Урядовці Білорусі і України домовилися посилити прикордонний контроль між обома державами у зв'язку з затриманням під Мінськом бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера.

 

Як інформує «Україна молода», про відповідну домовленість повідомило Міністерство закордонних справ Білорусі у четвер.

 

"З українською стороною досягнута домовленість про активізацію взаємодії між прикордонними відомствами і посилення прикордонного режиму з метою недопущення дестабілізації обстановки в обох країнах", - йдеться у повідомленні МЗС Білорусі.

 

Зазначається, що 30 липня у зв'язку із затриманням бойовиків до МЗС Білорусі по черзі запросили посла Росії Дмитра Мезенцева і радника-посланника, в. о. керівника Посольства України в Білорусі Петра Врублевського.

 

Російській стороні повідомили про затримання групи бойовиків ПВК "Вагнера".

 

Крім того, у посла Росії запросили "ґрунтовні роз'яснення щодо цілей та інші аспекти прибуття і перебування" в Білорусі зазначеної групи осіб, багато членів якої мають "доведений досвід участі в збройних конфліктах", в тому числі на території Донецької та Луганської областей України.

 

Також зазначається, що з урахуванням того, що деякі бойовики мають українське походження і українське громадянство, МЗС Білорусі також запросило релевантну інформацію у пана Врублевського. Там пояснили, що ці дані потрібні для "всебічного аналізу і оцінки причин" присутності бойовиків у країні.

 

У МЗС також нагадали, що наразі у Білорусі триває виборча кампанія.

 

Як повідомляла «УМ», під Мінськом затримали 32 бойовиків російської приватної військової компанії Вагнера, ще одного найманця виявили і затримали на півдні країни.

 

У Білорусі заявляють, що після допитів з’ясувалося, що 14 затриманих бойовиків воювали на Донбасі.

 

Україна ініціюватиме екстрадицію тих затриманих бойовиків, які мають українське походження.