Росія надалі не визнає себе учасницею війни на Донбасі і не гарантує дотримання перемир'я

15:25, 27.07.2020
Росія надалі не визнає себе учасницею війни на Донбасі  і не гарантує дотримання перемир'я

З опівночі 27 липня на Донбасі почав діяти режим повного та всеосяжного припинення вогню

Росія не може гарантувати дотримання режиму припинення вогню на Донбасі, тому що не є учасницею конфлікту.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє російське видання ТАСС з посиланням на прес-секретаря президента РФ Дмитра Пєскова.

 

"На рівні "нормандського формату" (закріпити цю домовленість) - це одна справа, а будь-які гарантії з боку Росії, в даному випадку, не думаю, що про це можна говорити, тому що Росія не є учасником конфлікту на південному-сході України", - сказав Пєсков.

 

За його словами, домовленості про безстрокове перемир'я на Донбасі, це "суттєвий і позитивний крок в сторону зміцнення взаємної довіри і розрядки напруженості на лінії зіткнення".

 

Прессекретар Володимира Путіна заявив, що "важливо буде, щоб обидві сторони повністю дотримувалися своїх зобов'язань і домовленостей".

 

Відповідаючи на питання, чи повинні Москва і Київ оперувати однаковими визначеннями щодо конфлікту на Донбасі, Пєсков закликав "виходити з тих формулювань, які є в мінському комплексі заходів".

 

Нагадаємо, 26 липня президент Володимир Зеленський та президент РФ Володимир Путін під час телефонної розмови погодилися з необхідністю термінової реалізації додаткових заходів з підтримки режиму припинення вогню на Донбасі.

 

Пєсков заявив, що телефонна розмова президентів України і Росії - Володимира Зеленського та Володимира Путіна – мала конструктивний і діловий характер.

 

 "Що стосується атмосфери розмови, то вона була конструктивною, діловою, і розмова була змістовною", - сказав він.

 

З опівночі 27 липня на Донбасі почав діяти режим повного та всеосяжного припинення вогню, про який домовились на засіданні Тристоронньої контактної групи.

 

Проте, за словами головнокомандувача Об'єднаних сил генерал-лейтенанта Володимира Кравченка, менш ніж через годину бойовики порушили режим припинення вогню і обстріляли позиції ЗСУ на Донбасі.

 

Однак, у разі навмисного порушення режиму припинення вогню на Донбасі до військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовуватися дисциплінарні стягнення.

 

"Якщо буде навмисне порушення, навмисна стрільба в бік противника, то буде проведено розслідування і будуть покладені дисциплінарні стягнення. Але це все індивідуально і залежно від ситуації", - пояснив на брифінгу в Часовому Ярі Донецької області командир батальйону підполковник Олександр Яковенко.

 

Він також зазначив, що режим перемир’я покладає додаткове психологічне навантаження на українських військових: "Дуже велика відповідальність покладається на особовий склад. Потреба пильніше і краще виконувати службові обов’язки".

 

Командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко додав, що під час попередніх режимів припинення вогню питання про відповідальність бійців не порушувалося. Він запевнив, що кількість військовослужбовців у зоні ООС не зменшуватиметься.

 

У зв’язку із введенням режиму повного та всеосяжного припинення вогню на Донбасі заборонили проводити будь-які розвідувальні дії та використовувати літальні апарати.