Не для публіки : в уряді підготували стратегію деокупації Криму

17:40, 24.07.2020
Не для публіки : в уряді підготували стратегію деокупації Криму

Наразі не існує платформи для обговорення кримського питання

Україна підготувала стратегію деокупацію Криму, але наразі документ не є публічним. Проєкт є лише частиною величезної стратегії, у майбутньому планують створити міжнародну комунікаційну площадку з питань анексії півострова.

 

Як інформує УМ, заступниця міністра закордонних справ Еміне Джапарова в ефірі одного з телеканалів заявила, що "Стратегія деокупації Криму" не є публічним проєктом, оскільки в таких питаннях повинні бути документи більш широкого масштабу.

 

МЗС планує створити міжнародну комунікаційну площадку з питань тимчасово окупованого Криму, оскільки наразі такої платформи не існує. Загалом Еміне Джапарова вважає, що сьогодні найголовнішим завданням в питаннях Криму є публічність.

 

"Коли ми говоримо про Крим, на жаль, реакція світової спільноти – вона досить фрагментарна і спорадична", - пояснила заступниця голови МЗС.

 

Вона додала, що зараз РФ вкладає вкладає величезний ресурс, щоб примирити з окупацією все світове співтовариство.



Додамо, що прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив про фіналізацію концепції міжнародної платформи "Крим – це Україна", повідомляє Урядовий портал.

 

Політик зауважив, що спочатку передбачається консультативно-дорадчий формат з переходом в переговорний.

 

Платформа має опікуватись усім спектром наслідків окупації – від гуманітарного до безпекового виміру.

 

Серед ключових учасників нової платформи Україна хотіла б бачити держав-гарантів української безпеки, зокрема США, Велику Британію та Францію, Німеччину як ключову учасницю нормандського формату, а також регіональних партнерів.

 

Україна сподівається на підтримку з боку ЄС, НАТО і держав-членів, як і інших партнерів, які продемонстрували свою підтримку введенням кримських пакетів санкцій.

 

Зауважимо, що про ініціативу Денис Шмигаль розповів до високому представнику Європейського Союзу Жозепу Боррелю, який запевнив у тому, що безпека України – це безпека Європи, а тому Європейський Союз продовжить активну й конструктивну співпрацю з нашою країною.

 

Нагадаємо, взимку 2014 в Криму озброєні російські військові захопили будівлю Верховної Ради Криму, Сімферопольський аеропорт, Керченську поромну переправу та блокували дії українських військ.

 

16 березня 2014 року на території Криму і Севастополя відбувся так званий "референдум" про статус півострова.

 

Росія незаконно включила Крим до свого складу.

 

Україна, ЄС та США не визнали результатів голосування.

 

У Кремлі категорично відмовляються обговорювати анексію Криму. Мовляв, це питання закрите назавжди.
Через анексію Криму міжнародна спільнота запровадила санкції проти Росії.

 

Україна не вимагатиме від РФ компенсацій через анексію, бо це зашкодить стратегії, на якій наполягає наша держава.

 

Наразі не існує платформи для обговорення кримського питання. Одак Україна над цим активно працює.