Чи втручалася Москва у «Брекзит»: уряд Великої Британії ігнорує дані розвідки

18:12, 23.07.2020
Чи втручалася Москва у «Брекзит»: уряд Великої Британії ігнорує дані розвідки

Британський уряд недостатньо вивчив питання можливого втручання Кремля в референдум щодо «Брекзиту» 2016 року.

Росія втрутилася в референдум 2014 року про незалежність в Шотландії, а британський уряд недостатньо вивчив питання можливого втручання Кремля в референдум щодо «Брекзиту» 2016 року.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомив у своєму звіті Комітет з питань розвідки та безпеки британського парламенту 21 липня. Там стверджується, що влада «повільно» розпізнавала загрозу.

 

«Існують достовірні загальнодоступні сліди, що Росія розпочала кампанію впливу у зв'язку з референдумом про незалежність Шотландії 2014 року», - повідомляється у звіті, який був завершений у березні 2019 року, але чекав на публікацію аж до цих пір.

 

У рапорті також стверджується, що Росія намагалася впливати на кампанію щодо «Брекзиту», але британський уряд не шукав доказів втручання Москви.

 

У рапорті наголошується: «дивовижним є те», що ніхто не намагався захистити референдум щодо «Брекзиту» від російського втручання, і що британські чиновники повинні були визнати російську загрозу 2014 року. Також не було вжито заходів щодо захисту британського референдумного процесу у 2016 році.

 

У доповіді зображено Росію як ворожу державу, яка становить серйозну загрозу Великій Британії та Заходу в багатьох сферах, - від шпигунства та агресії в кіберпросторі до втручання у вибори та відмивання грошей, - повідомляє агенція «Рейтер».

 

Згідно зі доповіддю, яка зазнала редагувань, Росія вважає Британію однією з ключових «західних цілей» для своєї розвідки. Ймовірно, це пов’язано з близькими відносинами Британії та Сполучених Штатів. У звіті висловлюється припущення, що Велика Британія може бути третьою головною мішенню розвідувальних та пропагандистських органів Росії після США і НАТО.

 

У доповіді також зазначено, що вплив Росії у Британії є «новою нормою» і що наступні британські уряди приймали російських олігархів з відкритими обіймами. Велика Британія із задоволенням вітала російські гроші і про походження цього значного багатства ніхто особливих питань не ставив, - читаємо в рапорті.

 

Комітет парламенту Великої Британії з питань розвідки та безпеки у своєму звіті вважає, що уряд повинен розслідувати можливе втручання Росії в референдум 2016 року.

 

Як було сказано вище, звіт був завершений ще у березні 2019 року. У жовтні його передали прем’єру Борису Джонсону. Документ публікують на тлі звинувачень, що уряд затримує реліз задля захисту Джонсона та Консервативної партії від критики.

 

Оскільки вони разом з Москвою були організаторами кампанії про вихід Сполученого Королівства з ЄС.

 

В уряді раніше виправдовувалися, що доповідь не можна публікувати, поки її не перевірять на наявність державної таємниці. Це дозволило не публікувати реліз до грудня, коли в Британії відбувалися загальні вибори. Потім документ не оприлюднювали на тлі призначення нових членів парламентського комітету з питань розвідки та безпеки.

 

Опозиційна Лейбористська партія звинувачувала уряд у затягуванні публікації доповіді, оскільки вона призведе до нових питань про зв’язки між Росією та прихильниками «Брекзиту», серед яких був і теперішній глава уряду Борис Джонсон.

 

Британський прем’єр Борис Джонсон змушений був виправдовуватися  у середу, 22 липня, що Сполучене Королівство є прикладом для світу щодо обережності, яку слід зберігати стосовно Росії. Він наголосив, що його країна не приймала рішення щодо «Брекзиту» внаслідок тиску з боку Москви.

 

Кремль традиційно заявив, що Росія ніколи не втручалася у виборчі процеси в іншій країні. «Росія ніколи не втручалася в електоральні процеси в жодній країні світу: ані в Сполучених Штатах, ані у Великій Британії, ані в інших країнах. Ми не робимо це самі, і не терпимо, коли інші країни намагаються втручатися у наші політичні справи", - заявив практично одночасно з публікацією доповіді речник російського президента Дмитро Пєсков, якого цитує Інтерфакс.