Відпочинок в Одесі: МОЗ ще не може підрахувати хворих на COVID19

13:54, 07.07.2020
Відпочинок в Одесі: МОЗ ще не може підрахувати хворих на COVID19

Від початку пандемії в Одеській області виявили 1 919 випадків інфікування COVID-19

28 – 30 червня в Одесу приїхало дуже багато відпочивальників. Натовпи людей зафіксували на пляжах та в нічних клубах. Медики вважають, що це може призвести до спалаху коронавірусної хвороби.

 

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко каже, що поки в МОЗ немає даних, скільки людей поїхали з Одеси хворими на COVID-19. Потрібно, щоб пройшов певний період часу. Зокрема, мовиться про інкубаційний період, який триває 14 днів. При цьому, через великий натовп туристів, які прибули в Одесу на відпочинок, медики вже готуються до спалаху коронавірусу.

 

Після інкубаційного періоду в МОЗ дивитимуться, порівнюючи криві захворюваності, переглядати ретроспективно, аналізувати всі історії, карти епідрозслідування, розповів заступник міністра охорони здоров'я повідомив у програмі "Перехресний допит" на одному з українських телеканалів.

 

"Тому що епідситуація в Одеській області і епідситуація тих, хто відпочивав, – це вже можна дивитись в динаміці, поєднуючи і аналізуючи результати епідрозслідувань",- пояснив він.

 

За його словами, зараз в Одеській області саме регіон Бессарабія має спалахові точки, оскільки в Молдові зафіксовано підйом захворюваності. Втім головний санітарний лікар додав, що не сказав би, ніби це пов’язано з близькістю територіальною, але чомусь саме той регіон також показує зростання випадків.

 

"Щодо Одеси, то знов-таки питання. Серед мешканців міста в нас немає такого стрімкого зростання і не потрапляє Одеса в ті 4 національні індикатори, які визначені постановою про адаптивний карантин", - зауважив він.

 

Віктор Ляшко розповів, що був певний період часу, коли в Одеській області був приріст випадків COVID-19 понад 11%, які передбачені МОЗ. І навіть до 80% за останні 7 днів, у порівнянні з попередніми семи днями. Тому це є таким тривожним сигналом. "Потрібно органам місцевого самоврядування звернути на це увагу, про це ми вказуємо", – зазначив він.


І додав, що для цього ж у постанові уряду прописано: якщо 3 дні поспіль перевищуються ці індикатори, то головний державний санітарний лікар області повинен відреагувати, зробивши подання на голову комісії ТЕБ та НС, аби вони вже вводили адекватні заходи реагування.

 

Від початку пандемії в Одеській області виявили 1 919 випадків інфікування COVID-19. За останню добу ще в 36 людей підтвердили хворобу.

 

Загалом від коронавірусу в Одеській області померло 25 людей.