У Раді дорікнули Смолію в зміцненні гривні та дорогих кредитах

15:52, 03.07.2020
У Раді дорікнули Смолію в зміцненні гривні та дорогих кредитах

Смолій назвав свою відставку протестом, сигналом, попередженням, червоною лінією.

Верховна Рада розпочала розгляд питання про звільнення голови Національного банку Якова Смолія.

 

Як інформує УМ, засідання парламенту відбувається парламенту.

 

 "Шановні колеги, вам запропонований до розгляду проєкт постанови про звільнення Смолія Якова Васильовича з посади голови Національного банку України",- сказав спікера Ради Дмитро Разумков.

 

Разумков нагадав, що відповідне подання вніс президент Володимир Зеленський.

 

Представник президента в парламенті Руслан Стефанчук відзначив, Зеленський вніс подання на основі заяви Смолія про звільнення. Він також закликав нардепів підтримати це рішення.

 

Голова комітету з питань фінансової , податкової та митної політики Данило Гетьманцев заявив, що 2 липня комітет розглянув заяву Смолія про відставку і також рекомендує ВР підтримати постанову про звільнення.  

 

Гетманцев відзначив досягнення Смолія на посаді - низьку інфляцію, стабільність золотовалютних резервів, та водночас назвав претензії, які мають депутати до голови НБУ.

 

"...Відсутність дешевого кредиту та обезкровлення економіки держави, яка так цього потребує. Зміцнення курсу гривні у другій половині 2019-го року від якої постраждав бюджет та експортери. Дефіцит готівкової валюти знову ж таки у березні 2020-го року", - заявив Гетманцев.

 

"Ми маємо відповідально приймати рішення і робити висновки", - резюмував голова комітету. 

 

Як інформувала УМ, 1 липня голова Національного банку Яків Смолій написав та подав на ім’я президента Володимира Зеленського заяву про відставку через "систематичний політичний тиск"