Всесвітній банк перевірить земельний кадастр України

16:21, 01.07.2020
Всесвітній банк перевірить земельний кадастр України

В Україні вже з 1 січня 2021 року працювати система геопросторових дани.

Всесвітній банк захотів допомогти з проведенням технічного аудиту в Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру. і цн після того, як в квітні 2020 року Верховна Рада відкрила українцям доступ до геокадастрів.

 

Як інформує УМ, про це повідомив глава відомства Роман Лещенко, передає УНІАН.

 

"Всесвітній банк взявся допомогти з технічним аудитом у Держгеокадастрі, який не проводився десять років. Але вже за кілька тижнів ми отримаємо базову інформацію про те, що маємо", – сказав він.

 

І додав, що зараз проводиться розслідування щодо програми безкоштовної приватизації земель, яка проходила з численними порушеннями.

 

"У нас немає центральної системи з переліком людей, які отримали земельні ділянки. Були люди, які по п'ять разів отримували землю в різних областях України. Було роздано близько 700 тис. га земель, але це не була прозора процедура, існували схеми з обходу систем документації", – сказав він.


Лещенко відзначив, що ще однією проблемою є те, що вся система Держгеокадастру використовує обладнання, яке не знаходиться на гарантії.

 

Відзначимо, що в Україні запустили інтерактивну супутникову карту реального стану полів по всій країні. Відповідно до неї, в Україні є 4,3 млн га сільгоспземлі, яку не зареєстровано у Державному кадастрі.

 

В Україні вже з 1 січня 2021 року працювати система геопросторових даних, на даний момент вона вже готова майже на 90%.

 

При цьому Госгеокадастр вже двічі скасовував тендер на проведення аерофотозйомки більшій частині території України очікуваною вартістю 276,59 млн грн.