Візит на стихійне Прикарпаття: Зеленський вийшов до людей без маски

10:06, 26.06.2020
Візит на стихійне Прикарпаття: Зеленський вийшов до людей без маски

Президент вважає, що "зараз найголовніше – допомогти людям".

Президент України Володимир Зеленський відвідав Івано-Франківщину, а саме селище Ланчин. І таким чином він порушив режим самоізоляції, не дочекавшись до його завершення один день.

 

Додамо, що селище Ланчик чи не найбільше постраждало від стихії. Очільник держави наголосив, що нормальне життя відновлять тут упродовж найближчих днів. Також він анонсував ще одну частину фінансової допомоги. 

 

Президента вражив масштаб цієї трагедії. Про що він висловився у ефірі програми "Право на владу".

 

"З висоти гвинтокрила та після спілкування з людьми ми бачимо, що затоплено регіон, зруйновано понад 8 тисяч будівель, затоплено майже 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. А це їхнє життя та можливість харчуватися. Також зруйновано дороги, дамби, декілька старих мостів", – підкреслив Зеленський. 

За його словами, станом на вечір 25 червня відновили всі дороги державного значення На Заході України відновили проїзд трасами державного значення: які дороги були знищено негодою . На місці нині працюють фахівці ДСНС, Нацгвардія, поліція, "Укравтодор".

 

Також він подякував місцевому населеню, яке працює як надзвичайники. Президент зауважив, що для повної ліквідації потрібен час.


"Люди – вражені роботою всіх наших служб. Це правда. І я хотів це побачити і почути від людей, і дійсно це підтверджую. Я думаю, що повністю нормальне життя упродовж найближчих днів буде відновлено", – зазначив Зеленський.

Він додав, що ті люди, домівки яких повністю зруйновані, отримають фінансову допомогу.

 

"Що важливо, перш за все, відновлення не тільки будівель для людей. Тому що деякі будівлі не можна повернути, скажімо так, до життя. Тому людей переселять і буде обов'язково ще й фінансова допомога. Не хочу входити в деталі – пальне потрібне, гумові човни, зараз для людей, і харчування. Все це є – харчування, вода. Тому що затоплено майже все", – констатував український президент.

 

Під час включення в ефірі "Право на владу" до Зеленського підійшла місцева жителька Марія Данилюк. Вона, зокрема, поцікавилася, скільки їй ще чекати на грошову допомогу від влади.

 

"Хоч я на ньому не наполягаю. Але ті сусіди – ви бачили їхні будинки. Я зі своїм будинком лише хочу на переселення. Ви бачите, що я не маю, де жити. Але є люди, які хочуть ремонту, а дві сім'ї хочуть на переселення. Я – третя", – сказала постраждала.

 

"Ми з вами сьогодні вже зустрічались. На жаль, я не можу прийти у кожен будинок в Івано-Франківській області. Ви чули сьогодні голову селищної ради. Ви чули, що всі гроші було передано в область – з області буде передано вам. Ми відновимо всі будівлі. А ті будівлі, про які ви кажете, - обов'язково переселять людей" -  наголосив Зеленський.

 

Під час візиту до Ланчина президент ознайомився з роботою рятувальників і розпитав місцевих жителів про їхні нагальні потреби. Останні, зі свого боку, розповіли Зеленському, як рятувалися від стихії, та про збитки, яких зазнали через повінь. Зокрема, у декого підтоплені та частково зруйновані оселі, й наразі люди вимушені жити в родичів чи сусідів.


 

За словами голови ОТГ, для ліквідації наслідків негоди знадобиться приблизно 16 мільйонів гривень. На першочергові роботи, як-от розчищення доріг, прибирання повалених дерев та уламків, треба майже 10 днів, а повністю привести селище до ладу вдасться до кінця літа.

 

"Ми підтримуємо, ми одразу виділили гроші на всі такі місця. І далі, будь ласка, працюйте, щоб люди не чекали через бюрократичні схеми. Гроші пішли. Зараз найголовніше – допомогти людям", - наголосив Володимир Зеленський.

 

Наразі інтенсивність опадів на території західних областей України зменшилась, а рівень води поступово спадає. Так, максимальні рівні води вже пройдено на території Івано-Франківської, Закарпатської та Львівської областей. На Закарпатті ситуація нормалізувалася, підтоплень населених пунктів немає.

 

Наразі найскладнішою ситуація залишається в 15 районах Івано-Франківщини, трьох районах Закарпаття та одному районі Львівщини.

 

Як повідомляла УМ, прокуратура зареєструвала кримінальне провадження за фактом екоциду і порушень природоохоронного законодавства після повені на Прикарпатті