Повінь на заході: затопило лікарню, перекрили дороги та завезли техніку Нацгвардії, відео

15:58, 24.06.2020

На Заході України вже декілька днів вирує негода. Через це постраждали багато людей, а з ними й місцева інфраструктура. Зливи знищили частину автомобільних доріг, тож деякими з них наразі неможливо чи проблематично проїхати.

 

Для ліквідації наслідків стихії на заході України задіють великогабаритну техніку Національної гвардії України.

 

Як інформує УМ, про це повідомив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков під час візиту до постраждалого від повені селища Ланчин Надвірнянського району Івано-Франківської області.

 

«Найближчим часом направимо сюди великогабаритну техніку НГУ, щоб розчистити русла. Перекинемо додаткові сили рятувальників та поліції. Доставимо їжу», — сказав голова МВС.

 

За його словами, під час повені дві потічки поміняли русла пливу к бік Ланчина. У селі немає газо-, електрозабезпечення, евакуйовано понад 200 жителів.

 

Зі свого боку прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що в місті Галич на Прикарпатті внаслідок повені затопило лікарню з хворими на коронавірус. За його словами, затоплення на західній Україні перевершує масштаби 2008 року, говориться в його Telegram-каналі.

 

Ситуація в регіоні, за його словами, критична.

 

"Проінспектували рівнинну частину. Зрозуміло, що ситуація критична. Фактично затоплення перевершує масштаб 2008 року. Затоплено районну лікарню в місті Галич, проводиться евакуація хворих. Є певні складнощі через те, що там є хворі на коронавірус", – повідомив він.

 

За словами Шмигаля, далі він разом із главою МВС і ДСНС проінспектують гірський район, а після обіду відбудеться засідання комісії ТЕБ та НС, де ухвалять необхідні для подолання наслідків стихії рішення.

 

Відзначимо, влітку 2008 року паводок на Закарпатті наробив збитків на 3-4 млрд гривень. Було підтоплено 40 601 житловий будинок і 33 882 га сільськогосподарських угідь, пошкоджено 360 автомобільних і 561 пішохідний міст, розмито 680,61 км автомобільних доріг.

 

У Могилеві-Подільському, що на Вінниччині, 24 червня зафіксували перші підтоплення на вулицях уздовж Дністра. Причиною цього став контрольований скид води із водосховища Дністровської ГЕС, розповів міський голова Петро Бровко, пише "Місто".

 

"Наразі рівень води у Дністрі – 6,25 метра. Почалось підтоплення декількох вулиць – Дачної, Грушевського. Підтоплення житлових будинків поки що немає, є підтоплення садиб", - заявив Бровко.

 

За його словами, ситуація контрольована, а лякати людей немає підстав. Адже критично, коли Дністер сягає 7,2 метра.

 

За словами міського голови, води з Галича та Заліщиків прибувають вже менше. А запас водосховища Дністровської ГЕС – приблизно 2 метри.

 

Бровко додав, що це набагато більший резерв, ніж той, який був у 2008 році. Тоді запас був всього 20 сантиметрів, а місто серйозно затопило.

 

Однак міська влада розуміє, що площа затоплених територій може збільшитися. "Можуть бути підтоплення, але я сподіваюся, що їх вдасться уникнути. Ми пройшли всі підготовчі періоди і готові до цього", – пояснив мер.

 

Він також зазначив, що о 14.00 в Могилеві-Подільському відбудеться засідання "паводкового" комітету за участю голови ОДА Сергія Борзова та керівництва Управління ДСНС в області.


Як повідомлялв УМ, через сильні зливи в Україні, які почалися 22 червня і не припинилися досі, затопило вісім областей. Найбільше постраждали західні регіони – Прикарпаття, Буковина і Закарпаття. На захід країни - в Івано-Іранківську область - сьогодні виїхали прем’єр-міністр Денис Шмигаль та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.