Витік палива з танкера «Делфі»: прокуратура спростовує пляму біля пляжу «Отрада»

12:00, 24.06.2020
Витік палива з танкера «Делфі»: прокуратура спростовує пляму біля пляжу «Отрада»

Судно зазнало аварії поблизу одеського берега 22 листопада 2019 року

Із затонулого поблизу одеського пляжу танкера "Делфі" продовжує витікати паливо. Влада продовжує звітувати, що розлив рідини вдалося локалізувати. Втім, видно, що пляма продовжує розростатися, її вже зафіксували біля місцевого пляжу "Отрада". Тим часом у прокуратурі регіону це спростовують, а екологи б’ють на сполох.

 

На світлинах, опублікованих місцевим депутатом Олександром Захаровим, помітно, як паливо розтікається з місцевого пляжу "Отрада" в бік "Ланжерона", пише видання "Думська".

 

Однак пресслужба мерії міста повідомила, що згідно з інформацією Державної екологічної інспекції в Одеській області, не зафіксовано перевищення допустимої концентрації нафтопродуктів.

У телеграм-каналі PavlovskyNews опублікували відео, на якому помітно, що люди продовжують купатися поблизу затонулого танкера "Делфі". Крім цього, чимало відвідувачів пляжу приходять, щоб сфотографуватися на фоні судна.

 

На поширення інформації про подальший витік палива із "Делфі" вже відреагували в одеській прокуратурі. Там кажуть: причини забруднення нафтопродуктами морської води біля одеських пляжів "Отрада" і "Дельфін" вивчають фахівці Держекоінспекції, профільного департаменту міськради, представники АМПУ, прокурори та слідчо-оперативна група поліції Приморського району міста.

 

У прокуратурі заявляють: під час огляду місця події 23 червня "пошкодження захисних бонів та факту можливого викиду нафтопродуктів із затонулого танкера "Delfi" не встановлено, зокрема, візуальних слідів забруднюючих речовин на узбережжі не виявлено, вода у прибережній акваторії чиста".

 

Також у прокуратурі повідомляють, що за допомогою квадрокоптера встановлена наявність затемнення води, що є шлейфом природного походження. За їх даними, попередні результати забору води свідчать, що наявність нафтопродуктів не виявлено.


Втім, висновки фахівців різних відомств суперечать даним, які оприлюднили фахівці Державної екологічної інспекції.

 

Екологи під час обстеження акваторії в районі підтопленого танкера Delfi виявили окремі маслянисті плями та сіру плівку сріблястого кольору на поверхні води.

 

Окрім того, екологи повідомляють про результатами досліджень проб води. Так, встановлено, що є перевищення нормативних значень гранично допустимої концентрації (ГДК) по вмісту в воді нафтопродуктів у 2,2 раза.


Як повідомляла УМ,  судно зазнало аварії поблизу одеського берега 22 листопада 2019 року.

 

Влада обіцяла забрати танкер до початку курортного сезону. Однак попри його початок, судно все ще перебуває на місці.

 

Нещодавно губернатор області Максим Куций заявляв, що судновласнику запропонували підняти його, використовуючи повітряні балони.

 

21 червня з затонулого танкера "Делфі" текло паливо. Пляма розливу набрала значних розмірів та поширилася до пляжу з відпочивальниками.

 

Згодом місцевий пляж "Дельфін" закрили для відвідувачів. Наразі там заборонено купатися.