У Сербії впевнено перемогла на виборах партія президента Вучича

10:40, 22.06.2020
У Сербії впевнено перемогла на виборах партія президента Вучича

Парламентські вибори у Сербії через пандемію коронавірусу були перенесені на 21 червня.

Сербська прогресивна партія SNS, лідером якої є президент Александар Вучич,  здобула впевнену перемогу на парламентських виборах у Сербії в неділю.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють ЗМІ Сербії, посилаючись на попередні підсумки голосування, в понеділок.

 

Так, за результатами обробки понад 93% бюлетенів Сербська прогресивна партія SNS отримала близько 63% голосів виборців.

 

Явка склала трохи менше 50%. На попередніх виборах, чотири роки тому, явка становила 56%.

 

Нижча явка очікувалася через пандемію коронавірусу і бойкот ряду опозиційних партій. За їхніми словами, вільних і чесних виборів не було, частково через те, що Вучич і його ділові партнери контролюють більшу частину засобів масової інформації.

 

Соціалістична партія SPS на виборах стала другою з майже 11% голосів. В останні роки соціалісти керують країною разом з партією Вучича.

 

Третє місце зафіксоване у Сербського патріотичного альянсу – 4,2% голосів.

 

Таким чином SNS може розраховувати на 189 місць у парламенті, соціалісти на 32, а Сербський патріотичний альянс на 12 місць.

 

Вучич, який говорить, що прагне до членства Сербії в ЄС, а також хоче зміцнити зв'язки з Росією і Китаєм, заявив про історичний момент.

 

"Я вже давно займаюся політикою, але ніколи не відчував цього раніше", - сказав президент Сербії, зазначивши, що за його партію віддали голоси понад 2 мільйони виборців.

 

Спершу вибори мали відбутися 26 квітня, але після запровадження надзвичайного стану 15 березня у зв’язку з пандемією коронавірусу їх довелося відкласти. Після скасування надзвичайного стану оголосили нову дату голосування – 21 червня.