Справу про Томос ініціював Філарет

21:47, 18.06.2020
Справу про Томос ініціював Філарет

За справою про Томос проти Порошенка стоїть Філарет.

Виявляється кримінальне провадження щодо «розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ», в якій фігурує експрезидент Петро Порошенко, була відкрита за заявою так званих прихожан неіснуючого «Київського патріархату УПЦ», очільником якого вважає себе почесний патріарх Філарет.

 

Як інформує «Україна молода», про це повідомив представник пресслужби ДБР Максим Білоусенко у четвер.

 

За його словами, Державне бюро розслідувань здійснює слідство у справі щодо можливих незаконних дій вищих посадовців, які вчинили дії, спрямовані на "розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ".

 

"6 листопада 2019 року СБУ розпочало розслідування за заявою прихожан Київського Патріархату УПЦ на незаконні дії низки вищих посадових осіб, які вчинили дії, спрямовані на розпалювання міжрелігійної ворожнечі при створенні ПЦУ. Надалі СБУ справу передано для розслідування в ДБР. Слідство у справі проводиться", - повідомив пан Білоусенко в коментарі "Укрінформу".

 

Як повідомляла «УМ», п’ятий президент Петро Порошенко заявив, що проти нього порушили чергову справу через "розпалювання релігійної ворожнечі", бо Україна отримала Томос про автокефалію ПЦУ.

 

11 жовтня 2018 року Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

 

15 грудня у Києві відбувся Об'єднавчий собор православних церков, який обрав митрополита переяславського і білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України.

 

5 січня 2019 року у Стамбулі відбулося підписання томоса про автокефалію Православної церкви України, а 6 січня вселенський патріарх Варфоломій передав томос про автокефалію Православної церкви України митрополиту київському і всієї України Епіфанію.

 

Згодом почесний патріарх Філарет почав оскаржувати юридичну ліквідацію Київського патріархату під час створення ПЦУ, хоча Об'єднавчий собор православних церков відбувався за його участі.