Ігорю Гіркіну повідомили про підозру

15:34, 16.06.2020
Ігорю Гіркіну повідомили про підозру

З 16 травня по 14 серпня 2014 року міністром оборони так званої "ДНР" був Ігор Стрелков

Офісу генерального прокурора повідомив про підозру у порушенні законів та звичаїв війни громадянину Росії, колишньому так званому "міністру оборони ДНР" Ігорю Гіркіну.

 

Як інформує УМ, про це повідомляє сайт Офісу Генпрокура.

 

"Громадянину РФ, ватажку одного з іррегулярних незаконних збройних формувань, контрольованих Російською Федерацією, колишньому так званому "міністру оборони ДНР" повідомлено про підозру у порушенні законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 438 КК України)", - зазначають в відомстві.

 

Підозрюваного оголосили в розшук, суд надав дозвіл на його затримання для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

 

Правоохоронці встановили, що у період з 17 по 19 квітня 2014 року підозрюваний із підпорядкованими йому бойовиками організував пошук та викрадення на території Донецької області патріотично налаштованих громадян України.

 

У подальшому цих громадян проти їх волі переміщали до спеціально облаштованої будівлі на території м. Слов’янськ, де катували, наносили побої, спричиняли ножові поранення та застосовували інші насильницькі дії з метою помсти за проукраїнську позицію.

 

Відзначається, що на виконання наказів підозрюваного, підпорядковані йому бойовики умисно позбавили життя щонайменше 3 осіб, яких незаконно утримували та катували.

 

З 16 травня по 14 серпня 2014 року міністром оборони так званої "ДНР" був Ігор Стрелков (Гіркін).  

 

Як повідомляла УМ, 12 травня в інтерв'ю Гордону Гіркін розповів, що знає про судову справу проти нього.

 

Зокрема, Гіркін підтвердив, що він і інші особи страчували людей без суду, убивали цивільних осіб, виганяли цивільне населення на примусові роботи, незаконно позбавляли волі та катували захоплене цивільне населення. Це порушення законів і звичаїв війни.

 

Так, він зізнався, що 19-річний студент КПІ Юрій Поправко і 25-річний мешканець Стрия Юрій Дяковський були вбиті за його особистим наказом. Їхні тіла зі слідами тортур виявили в річці Торець під Слов’янськом навесні 2014 року. Також Гіркін визнав, що несе відповідальність за вбивство депутата Горлівської міськради Володимира Рибака, який намагався зняти прапор неіснуючої "ДНР" з будівлі мерії..