Гонконг втрачає статус автономії – Помпео

22:05, 27.05.2020
Гонконг втрачає статус автономії – Помпео

Мешканці Гонконгу протестують проти спроб Пекіна нівелювати автономію.

Державний секретар США Майк Помпео вважає, що Гонконг більш не має автономії по відношенню до Китаю.

 

Як інформує «Україна молода», про це пан Помпео написав у Twitter  у середу.

 

"Сьогодні я повідомив Конгресу, що Гонконг більше не має автономного статусу в Китаї, зважаючи на наявні факти. США підтримують народ Гонконгу", - йдеться у дописі держсекретаря США.

 

Пан Помпео мав на увазі той факт, що Національний народний конгрес Китаю включив до свого порядку денного проєкт закону «Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу», що передбачає відповідальність за «заколот, сепаратизм та зраду».

 

Ситуація може загостритися, оскільки офіційний Пекін теоретично може просто обійти обраних законодавців Гонконгу та нав'язати свої зміни.

 

Гонконг є особливим адміністративним районом Китаю. З того часу як Британія повернула Гонконгу суверенітет 1997 року, район дотримувався політики «одна країна, дві системи», що дозволило йому отримати певні свободи, яких немає у решти провінцій КНР.

 

Прихильники демократії у Гонконзі вважають, що такий крок Пекіну є черговою спробою комуністичного керівництва КНР нівелювати місцеві свободи.

 

Минулого року Гонконг переживав хвилю бурхливих протестів та суспільного невдоволення, а також вимогав здійснення демократичних реформ. Керівництво КНР вважає, що закон "Про вдосконалення правової системи та правозастосовчого механізму Гонконгу" необхідний для запобігання повторенню подібних акцій протесту.

 

Як повідомляла «УМ», 24 травня тисячі людей вийшли на акцію протесту проти нового урядового законопроєкту про захист національної безпеки в Гонконзі, але поліція розігнала демонстрантів сльозогінним газом.