У Гонконзі розігнали сльозогінним газом тисячі протестувальників, фото

15:22, 24.05.2020
У Гонконзі розігнали сльозогінним газом тисячі протестувальників, фото

У Гонконзі побоюються зміцнення влади Пекіна й закінчення дії принципу "одна країна - дві системи".

Тисячі людей вийшли на акцію протесту проти нового законопроєкту про захист національної безпеки в Гонконзі, який уряд Китаю презентував днями.

 

Демонстранти зібралися в одному з торгових кварталів Гонконгу, втім, поліція застосувала проти них сльозогінний газ.

 

Як передає «Україна молода», про це повідомляють світові ЗМІ у неділю.

 

Спочатку поліція по гучномовцях оголосила про заборону масових зібрань через пандемію COVID-19, а пізніше застосувала сльозогінний газ для розгону демонстрантів.

 

 

Кілька днів тому прем'єр Держради КНР Лі Кецян презентував законопроект про захист національної безпеки в Гонконзі. Серед іншого, в документі йдеться про можливість направляти китайські органи держбезпеки у цей спеціальний адміністративний район КНР.

 

Противники законопроєкту побоюються зміцнення влади Пекіна й закінчення дії принципу "одна країна - дві системи", яка влаштовує Гонконг.

 

 

США вже засудили новий законопроєкт Китаю. На думку глави Держдепартаменту Майкла Помпео, Пекін намагається "одноосібно й безпідставно" поширити на Гонконг дію своїх правових норм, що стосуються національної безпеки.

 

Тоді як Євросоюз висловив стурбованість у зв'язку з планами Китаю й запропонував провести консультації за участю всіх зацікавлених сторін для вирішення питання про застосування 23 статті конституції Гонконгу.

 

Нагадаємо, що спеціальний адміністративний район Гонконг (Сянган) є частиною Китаю з 1997 року. До 2047 року Гонконгу гарантовані широкі спеціальні права, серед яких - свобода преси, зібрань та висловлення думок.