День Бориса і Гліба відзначають православні 14 травня

10:58, 14.05.2020
День Бориса і Гліба відзначають православні 14 травня

В Україні 14 травня 2020 року дощова погода: зима буде морозною.

День Бориса і Гліба відзначають православні християни, а також вшановують пам’ять пророка Ієремії-Запрягальника за релігійним календарем у четвер, 14 травня.

 

Також цього дня відзначають іменини: Пафнутій, Юхим, Гнат, Макар, Герасим, Тамара і Ніна.

 

Борис і Гліб — одні з перших святих, канонізованих православною церквою Руси-України, молодші сини Володимира Святославича.

 

Незабаром після смерті їхнього батька в 1015 році вони обидва були вбиті, згідно з літописом, своїм старшим братом Святополком: Борис загинув на річці Альті 24 липня, а Гліб 5 вересня біля Смоленська. У результаті чотирирічної війни Святополк був переможений своїм молодшим братом Ярославом Мудрим. Вочевидь, за часів князювання Ярослава і була розпочата перша спроба канонізації святих братів. Тоді ж почали складатися перші оповідання про їхню загибель.

 

До часів Ярослава відноситься виникнення місцевого культу Бориса і Гліба у Вишгороді, де вони були поховані. Перенесення мощів Бориса і Гліба до нового храму синами Ярослава 20 травня 1072 року вважається моментом їхньої остаточної канонізації.

 

Дати їхньої пам’яті, 24 липня, а пізніше і 2 травня (день другого перенесення мощів у 1115 р.), стають релігійними святами. Спочатку їх шанували як цілителів, але вже незабаром Борис і Гліб стають заступниками всіх руських князів як їхні святі родичі. Вони — помічники в битвах, їхнім ім’ям закликають до єдності Русі, до припинення міжусобних воєн.

 

Також у цей день церква вшановує пам'ять святого пророка Ієремії-Запрягальника, оскільки на цей час приходиться розпал польових робіт. У народі день назвали Єреміїв, Проліття, Проводи весни.

 

Згідно з народним прогнозом, негода у цей день передвіщає сурову і холодну майбутню зиму. А якщо сонце сходить ясно - все літо буде гарне, погоже. У цей час у давнину проводжали весну і зустрічали проліття.

 

Що сьогодні не можна робити: не можна нічого давати в борг, навіть зернятко - в майбутньому нічого не отримаєш і тільки будеш віддавати.

 

Прикмети на 14 травня

 

Здавна існують погодні прикмети на цей день: - погода весь день радує – збиральний сезон буде погожим; - день похмурий і холодний – зима буде морозною; - вечірня роса – до хорошої погоди на наступний день; - шишки на ялинці червоні, а на сосні зелені – прийшов термін сіяти ячмінь;

 

Якщо ж на сході сонця в небі немає хмар – літо буде спекотним. Мурахи на Веремія метушаться в мурашнику – весь наступний місяць погода буде дощовою.