Учасники Революції Гідності застерігають Зеленського від спроб реваншу

10:12, 07.05.2020
Учасники Революції Гідності застерігають Зеленського від спроб реваншу

Учасники Революції Гідності не радять президенту Володимиру Зеленському і всій владній верхівці випробовувати волю вільних людей і попереджають, що реванш в Україні не пройде.

 

Як повідомляє «Україна молода», про це йдеться у зверненні учасників Революції гідності, яке на даний час підписали майже 200 осіб і близько 14 організацій.

 

У зверненні владу застерігають від «намірів наступу проти ідеалів Майдану та європейського вибору України».

 

«В Україні зростає загроза реваншу. Влада кидає виклик захисникам України від російської агресії. За ґратами залишаються безпідставно заарештовані добровольці. Планомірно розширюється коло сфабрикованих справ проти лідерів та учасників Революції Гідності. За мовчазної і прихильної згоди влади нахабніють проросійські сили і прямі агенти Кремля. Свідомо і зухвало чиняться спроби скомпрометувати пам’ять героїв Майдану, переглянути національну історичну та гуманітарну політику. Ігнорується закон про державну мову. Майже до нуля зведено реалізацію курсу України на членство в Європейському Союзі і НАТО», – йдеться у зверненні, оприлюдненому в мережі Інтернет у сервісі відкритих дистів.

 

Автори звернення також зауважують, що «влада на чолі з президентом Володимиром Зеленським довела державу до межі масштабної кризи та економічного колапсу».

 

«В управлінні країною царюють невмілі експерименти та безлад. Ми, учасники Революції Гідності, воїни-захисники України від російської агресії, добровольці та громадські активісти, політики та дипломати, діячі культури та мистецтв, патріоти нашої держави, застерігаємо нинішню владу від намірів наступу проти ідеалів Майдану та європейського вибору України», - наголошують підписанти.

 

І констатують: «Революцію Гідності неможливо зупинити. Майдан - це не стихійний бунт чи сваволя. Майдан – це історичний приклад національної і соціальної солідарності, взаємної підтримки і самопожертви українців. Це - громадянське піднесення, яке неминуче утвердить нову Україну. Незалежно від різниці у поглядах і політичних переконаннях, ми були, є і будемо разом на сторожі вільної і справедливої України. Не випробовуйте волю вільних людей. Реванш не пройде».

 

Автори звернення також наголосили , що залишаються вірними присязі Україні, складеній на Майдані.

 

«У час небезпеки, яка зростає, закликаємо всі національні і суспільні сили стати пліч-о-пліч проти реваншу і задля захисту Майдану та свободи України», - підсумовується у зверненні.

 

Серед підписантів звернення:

 

Почесний президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», учасник Ініціативної групи «Першого грудня», член Стратегічної ради Руху опору капітуляції В’ячеслав Брюховецький;

Літературознавець, академік НАНУ, міністр культури України (1992–1994), учасник Ініціативної групи «Першого грудня» Іван Дзюба;

Учасник Ініціативної групи «Першого грудня», співпрезидент «Вааду України», виконавчий віцепрезидент Конгресу національних громад України, член Стратегічної ради «Руху опору капітуляції» Йосиф Зісельс; 

А також: Ескендер Барієв, голова правління Кримськотатарського ресурсного центру, Ігор Козловський, в’язень російських окупантів на Донбасі, релігієзнавець, президент Центру релігієзнавчих досліджень та міжнародних духовних відносин, учасник ініціативної групи «Першого грудня», Ільмі Умеров, заступник голови Меджлісу Кримськотатарського народу, політичний в’язень Кремля та інші.

 

Також під зверненням підписалися наступні організації:

 

1. Рух опору капітуляції.

2. Політична партія «Демократична Сокира».

3. Громадянська платформа «Нова Країна».

4. Конгрес національних громад України.

5. Фонд підтримки демократичних ініціатив.

6. Громадське об'єднання «Школа відповідальної політики».

7. Вільні люди.

8. Національно-консервативний рух.

9. Центр зовнішньополітичних досліджень ОПАД ім. Олександра Никонорова.

10. Благодійний Фонд «Мир і Ко».

11. Мережа захисту національних інтересів «АНТС».

12. Громадське об'єднання «Українська Спілка Блогерів».

13. Молодіжний націоналістичний конгрес.

14. Центр громадських ініціатив «Східна Брама».

 

Як повідомляла "УМ", ексгенпрокурор Руслан Рябошапка вважає, що Зеленський знищує реформу прокуратури чужими руками

 

В Україні попри карантин відбулася низка політичних і соціально-економічних акцій протесту проти дій влади і корумпованості оточення Зеленського, яке заробляє на пандемії.