Третина українців не підтримує заборону носити «колорадську» стрічку

15:27, 05.05.2020
Третина українців не підтримує заборону носити «колорадську» стрічку

Найбільше прихильників заборони на Заході

"Колорадську" стрічку досі хоче носити третина українців. Рішення про заборону так званої "георгіївської стрічки", прозваної в Україні "колорадською", засуджує третина українців.

 

Як інформує УМ, про це повідомив аналітик Фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва Сергій Шаповалов під час онлайн-презентації дослідження "День Перемоги і його місце в історичній пам'яті українців".

 

"До рішення про заборону "георгіївської стрічки", – це законодавча заборона, яка діє з 2017 року, – третина респондентів ставиться позитивно. Ще близько третини засуджує це рішення. Для 25% це байдуже", – повідомив Шаповалов.

 

Він зазначив, що прихильників цього рішення найбільше на Заході (44% підтримують, 23,2% не підтримують), у Центральному регіоні думки поділилися навпіл (по 30–31%), найменше прихильників – на Півдні та Сході (близько 20% підтримують таке рішення, 40% не підтримують).

 

Зазначається, що загальнонаціональне дослідження проведене Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва спільно з Київським міжнародним інститутом соціології з 17 по 22 квітня 2020 року в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей.

 

Дослідження проводилося методом CATI (телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера) на основі випадкової вибірки номерів мобільних телефонів. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України. Статистична похибка вибірки не перевищує 2,2%.

 

Як повідомляла УМ, менше 50% українців вважають, що у травні варто відзначати і День пам’яті та примирення 8 травня, а наступного дня - День перемоги над нацизмом