«Медреформа не працює»: в лікарнях Києва та Чернівців закінчуються місця для пацієнтів з COVID-19

10:19, 23.04.2020
«Медреформа не працює»: в лікарнях Києва та Чернівців закінчуються місця для пацієнтів з COVID-19

Мер Чернівців наполягає на необхідності перепрофілювання інших медустанов під заражених коронавірусом.

В інфекційних відділеннях лікарень Києва закінчуються місця для прийому хворих коронавірусом. Попри те, кількість інфікованих продовжує зростати. 

 

Про це повідомила головний лікар Олександрівської лікарні Людмила Антоненко на своїй Facebook-сторінці.

 

"Продовження карантину - це вірне рішення, місць в інфекційних лікарнях на всіх не вистачить, але резервні ліжка все-таки готуються. Станом на 22 квітня в Олександрівській клінічній лікарні в інфекційних відділеннях перебуває 88 пацієнтів, з них - 76 з підтвердженим коронавірусом, 80 - з пневмонією, 6 - в реанімації, всі на кисневій підтримці, на ШВЛ немає. За вихідні померли 2 пацієнта з Covid-19 з двосторонньою полісегментарною пневмонією і супутніми хронічними захворюваннями", - пише Антоненко.

 

 

Водночас, у Чернівцях в міській лікарні №1 при запланованій кількості 61 ліжко лікуються 67 людей. Максимально там зможуть вмістити до 80 пацієнтів. У клініці №4 передбачено 40 місць, зараз там перебуває 18 осіб. В медзакладах міста майже закінчилися місця для лікування людей, заражених коронавірусом COVID-19.

 

Про те, що медзаклади вже прийняли більше пацієнтів, ніж розраховано, повідомив на своїй сторінці у Facebook мер міста Олексій Каспрук.

 

"Лікарні можуть прийняти ще 30-35 пацієнтів. При динаміці, яку ми спостерігаємо, це буквально кілька днів їхньої роботи", – зазначив Каспрук.

 

Мер наполягає на необхідності перепрофілювання інших медустанов під заражених коронавірусом.

 

У свою чергу голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук вважає, що в області вистачить лікарень, які зможуть прийняти всіх пацієнтів.

 

"Станом на вечір 22 квітня, ми маємо тільки 37% заповненості місць, визначених для лікування коронавірусу. Якщо ми досягнемо стовідсоткової заповненості ліжок, буде розгорнута третя черга лікувальних установ. Переживати за це не потрібно", – уточнив він.

 

 

Водночас, у фільмі "Рік Президента Зеленського" очильник держави зазначив, що коронавірус показав, що це була за медреформа, оскільки лікарні були не готові до такого виклику. У зв’язку з цим після пандемії потрібно повністю змінювати підхід до медреформи.

 

“Моє враження, я ж не міністр охорони здоров’я, те що я бачу, особливо коронавірус показав, що це за медична реформа. Він показав, що лікарні не готові. Кількість інфекційних ліжок не готова до такого виклику. Заробітна плата, а це умови наших лікарів, умови, в яких вони працюють, де немає ремонту в лікарні вже багато років, і заробітна плата лікарів дуже мала”, - сказав Зеленський.

 

Він зазначив, що в Україні відсутня медична інфраструктура.

 

“Всі нам казали, що у нас три тисячі в Україні, будьте спокійні, у нас є запас, у нас є маски, їх мільйони, на складах, у нас є три тисячі ШВЛ, у нас є з вами десятки лабораторій для перевірки тестів. Ну, так я вам скажу, у нас було на початок п’ять непрацюючих лабораторій. Зараз працюючих 35. У нас ШВЛ більш-менш працюючих не було навіть тисячі. На країну, де 40 мільйонів. Були просрочені маски. Просто якась ганьба, ось і все. Тому коли ми говоримо, великими літерами пишемо на кожному плакаті - “Ось вона - друга черга медичної реформи” - ми бачимо зараз, що після коронавірусу потрібно змінити повністю підхід. Ми тільки зараз розуміємо, що ми побачили, що в нас є”, - додав Зеленський.

 

Він також зазначив, що в Україні крім професійних медиків нічого нема.

 

“Ось і вся медична реформа. Зараз відбувається все в ручному режимі. Ні, вже є деякі речі, там, вантаж з засобами лікування і засобами захисту, все це зараз дійсно вже автоматично виконується. Більше 20 літаків ми вже відправили і прийняли з вантажами. І зараз ми дійсно запускаємо вітчизняного виробника ШВЛ. Нічого не було”, - сказав Зеленський.