Зеленський хоче завершити війну до кінця президентства

20:43, 22.04.2020
Зеленський хоче завершити війну до кінця президентства

Володимир Зеленський в окопі на передовій під час поїздки на Донеччину 11 квітня 2020 року. (Фото Офісу президента)

Президент України Володимир Зеленський вже обережніше висловлюється про перспективи завершення війни на Донбасі в короткі терміни, якщо «просто припинити стріляти», як він обіцяв під час виборчих перегонів рік тому. Ще й дорікав своєму попереднику на посаді  - Петру Порошенку за тривалу війну.

 

Нині Зеленський свято вірить у те, що завершити війну вдасться за час його каденції, тобто до весни 2024 року.

 

Як інформує «Україна молода», пан Зеленський повідомив у іміджевому фільмі «Рік президента Зеленського» присвяченому річниці його виходу в другий тур президентських виборів.

 

«Я впевнений, що за мою каденцію ми закінчимо цю війну. Впевнений особисто. Я говорив, що я готовий чекати один рік, готовий працювати один рік. Якщо Мінський процес не буде працювати, то ми будемо міняти тактику. Ми до цього готові. Рік ще не пройшов», – сказав глава держави.

 

І запевнив, що «ми дійсно тиснемо на всіх - і на росіян, і на європейців» (хоча незалежні експерти дотримуються прямо протилежної думки – Ред.).

 

Водночас Зеленський нагадав, що раніше зустрічі Тристоронньої контактної групи відбувалися без певної періодичності, тепер же відеозустрічі мінської групи проводяться щотижня, а не "раз на місяць чи раз на три".

 

Не згадуючи про результати таких зустрічей у Мінську, які викликали акції протесту в Україні, президент вірить, що владі нібито «вдалося пришвидшити Мінський процес».

 

Також Зеленський зазначив, що йому вдалося розморозити Нормандський формат і не поступитися національними інтересами і Україна вийшла з непоганим результатом після зустрічі на найвищому рівні у грудні 2019 року.

 

«Ніхто країну не здав, нічого такого не підписано, казали, я буду "на колєнях стоять", нічого цього не зроблено... Часткові перемоги, напевно, є, але будемо чекати на повний результат. Коли дійсно ми повернемо наші території в Україну. Ще треба часу, трішечки треба часу», - додав Зеленський.

 

Нагадаємо, що збройний конфлікт на Донбасі триває від весни 2014 року після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».

 

Як повідомляла «УМ», 11 квітня Зеленський відвідав передові позиції ЗСУ на ділянці розведення сил і засобів сторін № 3 «Петрівське». Там йому доповіли, що ситуація на ділянці №3  контрольована та спокійна.

 

Тож президент одразу зробив висновок, що розведення сил і засобів допомогло зменшити кількість обстрілів у зоні ООС і вирішив продовжити роботу над узгодженням нових ділянок розведення сил.