Карантин: малий бізнес «ляже» першим в Україні

13:27, 11.04.2020
Карантин: малий бізнес «ляже» першим в Україні

Поліція перевіряє чи працюють дрібні торгові точки під час карантину. (Фото Нацполіції)

Директор Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Елла Лібанова переконана, що мешканці мегаполісів опиняться у найскладнішому становищі внаслідок тривалого карантину в Україні.

 

При цьому, той факт, що «Україна» сидить на дивані вже другий місяць, найбільше вплине на мікробізнес та малий бізнес.

 

Як передає «Україна молода», про це Елла Лібанова заявила в ефірі «Шустер LIVE».

 

«300 тисяч (безробітних – ред.) - це ті люди, які звернулись по реєстрацію до центрів зайнятості. Насправді, безумовно, безробіття більше, не всі реєструються, не всі очікують на допомогу по безробіттю. Перший, хто «ліг»,- це мікробізнес, малий бізнес. Середній - трошки ще тримається, у великого (бізнесу – ред.) трошки більша подушка безпеки. І відповідно до цього, держава має допомагати мікробізнесу і малому бізнесу. Він перший «ліг» і він перший зможе піднятися», - заявила пані Лібанова.

 

За її словами, малий бізнес в жодній країні світу не створював економічних проривів, але це та сфера діяльності, яка забезпечує величезну соціальну функцію – соціальну зайнятість. Саме ця сфера дає робочі місця найбільш вразливим верствам населення.

 

Крім того, за прогнозами директорки Інституту демографії, у найскладнішому становищі наразі опинились мешканці великих міст, які не просто залишились без роботи, а й позбавлені можливості орендувати житло.

 

«У найгіршому становищі опиняються мешканці великих міст, як не дивно. Тому що там багато внутрішніх мігрантів, які живуть дуже часто в орендованих квартирах. Вони сьогодні залишилися не просто роботи, засобів до існування, але вони втратили фактично і житло. Їм немає за що винаймати житло і це є величезною проблемою», - наголосила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень.

 

Пані Лібанова зазначила, що керівництво держави першочергово має зосередитись на вирішенні проблем малого бізнесу, розробити посткоронавірусні напрямки, а також подбати про майбутню стратегію розвитку України.

 

Як повідомляла «УМ», прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевняє, що уряд намагається утримати баланс між карантинними заходами та збереженням економіки. Адже Україна не може собі дозволити два-три місяці "сидіти на дивані".