Карантин: українці сидітимуть на диванах до початку травня

08:01, 11.04.2020
Карантин: українці сидітимуть на диванах до початку травня

У травні влада планує рестарт економіки, але обмеження на прогулянки і маски не скасують. (Фото Нацполіції)

Влада планує продовжити карантин з 24 квітня до початку травня. Наразі уряд разом з аналітиками працює над стратегію виходу України з карантину, згідно з яким українці поступово вийдуть на роботу протягом травня.

 

Тоді ж частково почнуть знімати обмеження на роботу громадського транспорту, а освітній навчальний рік завершиться наприкінці червня – на початку липня.

 

Про це йшлося на засіданні уряду, в п’ятницю ввечері, передає «Україна молода».

 

Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що говорити про послаблення карантинних заходів в Україні можна буде говорити у травні, у випадку зниження захворюваності на COVID-19, а до того часу карантин продовжать.

 

«Якщо буде зафіксовано динаміку зниження захворюваності, то лише в травні місяці ми почнемо вести розмову про можливе послаблення карантинних заходів. Протягом квітня ми не відступимо від того карантинного режиму, який запроваджений до 24 квітня і можливо, скоріш за все, він буде продовжений до початку травня місяця», - заявив пан Шмигаль.

 

За його словами, лише у травні, за умов позитивної динаміки, влада запустить економіку країни за визначеним планом, який буде «додатково повідомлений урядом, прокомунікований, чітко розписаний і кожен буде знати свою роль, час і місце, коли він почне ходити на роботу, коли він почне повноцінно працювати, які будуть соціальні стандарти нашого життя у травні, масочний режим, соціальні дистанції». 

 

«У травні Україна має йти на роботу. У яких умовах, у яких нових соціальних стандартах, у яких часових рамках — це ті питання, над якими Уряд працює разом з аналітиками», - каже глава уряду.

За його словами, Кабмін створив Раду з питань економічного розвитку України, куди ввійшли "найкращі вчені та економісти зі світовими іменами". Наразі Рада розроблює стратегію виходу з карантину, яку буде презентовано наступного тижня.

 

Процес послаблення карантину буде відбуватись у кілька етапів. Спочатку на роботу зможуть піти люди працездатного віку, паралельно буде частково відновлюватись рух громадського транспорту. Це дозволить вже з початку травня почати рестарт економіки. Але разом з цим це не означатиме послаблення інших карантинних заходів.

 

Цікаво, що прем'єр-міністр вважає громадян, які працювали за кордоном і тепер повернулися на Батьківщину, потужним кадровим ресурсом, завдяки якому можна буде підіймати економіку.

 

Прем’єр посилається на рекомендації країнам від ВООЗ: там, де карантин дає свої результати, максимально продовжити його, доки буде витримувати економіка та морально-психологічний стан людей.

 

Оскільки загроза поширення хвороби за три тижні нікуди не зникне, обмеження на прогулянки, масові зібрання та інші розваги будуть все одно діяти. Всі без виключення будуть зобов’язані носити маски та дотримуватись карантину. Для старших людей, студентів та школярів карантин буде продовжений.

 

Шмигаль наголосив, що уряд намагається утримати баланс між карантинними заходами та збереженням економіки. Адже Україна не може собі дозволити два-три місяці "сидіти на дивані".

 

Як повідомляла «УМ», в Україні з 12 березня 2020 року запроваджено карантин у зв'язку з протидією поширенню коронавірусу, який було продовжено до 24 квітня.

 

З 6 квітня введено нові обмеження: на час карантину заборонено перебувати без медичної маски у громадських місцях, ходити вулицями більше, ніж удвох, відвідувати парки та сквери тощо.